Η σύνοδος κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα συζητήσει τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για μια «μόνιμη λύση των προβλημάτων της ευρωζώνης», όπως τη χαρακτήρισαν τις προάλλες η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, και θα πάρει την τελική απόφαση γι’ αυτήν.

Αυτό εξήγγειλε το απόγευμα της Παρασκευής στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ. Διαλύονται έτσι οι υποψίες ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να εκδώσουν μια απόφαση για το ευρώ ερήμην των εταίρων της ευρωζώνης.

Οι υποψίες είχαν διεγερθεί ύστερα από την κοινή δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου, ότι η πρωτοβουλία θα έχει προετοιμαστεί ως τα τέλη Οκτωβρίου και θα παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου στη διάσκεψη των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G20) στις Κάννες.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες είχαν διαμαρτυρηθεί τότε έντονα για αυτόν τον «προκλητικό γαλλογερμανικό μονόδρομο». «Οταν έγινε η εξαγγελία δεν είχε οριστεί ακόμη η σύνοδος κορυφής για τις 23 Οκτωβρίου» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Κατά τ’ άλλα, πρόσθεσε χαριτολογώντας, η 23η Οκτωβρίου βρίσκεται πράγματι στα τέλη του μηνός.

Ο ίδιος φρόντισε ωστόσο να μετριάσει τις προσδοκίες που προκάλεσαν οι αρχικές δηλώσεις των Μέρκελ – Σαρκοζί για τη σύνοδο κορυφής. «Τα προβλήματα που συσσωρεύθηκαν στην Ευρώπη για δεκαετίες δεν μπορούν να ξεπεραστούν σε μια νύχτα», είπε.

Το ίδιο επανέλαβε λίγο αργότερα και η ίδια η καγκελάριος. Μιλώντας στο συνέδριο του συνδικάτου μετάλλου IG Metall στην Καρλσρούη, η κυρία Μέρκελ είπε ότι «δεν υπάρχει εκείνο το μαγικό μέτρο, που λύνει τα πάντα».

Η αίσθησή της, πρόσθεσε, είναι ότι η 23η Οκτωβρίου «διεγείρει πόθους» για τη μια και μοναδική λύση. Ετσι όμως «χάνει κανείς την υπομονή ή δεν αναγνωρίζει την πρόκληση ή και τα δυο μαζί».

Αυτό ισχύει και για το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Ορισμένοι μιλούν σχεδόν με ευφορία για το κούρεμά του» είπε. «Τους συμβουλεύω να δρουν με μεγαλύτερη περίσκεψη. Γενικά, το κούρεμα θα πρέπει να αποτολμηθεί μόνο αν έχει προετοιμαστεί προηγουμένως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε. Η χρήση του «ως πράξη απελπισίας, ως τελευταίο φυσίγγι» θα ήταν τελείως ανεύθυνη.

Η λύση του προβλήματος του χρέους, πρόσθεσε, «είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, που περιλαμβάνει πολλά βήματα και μέτρα. Και αυτά θα πρέπει να επιλέγονται κάθε φορά με τρόπο, που την ώρα της απόφασης θα αποφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι «τίποτε δεν είναι πλέον αδιανόητο, όλα πρέπει να εξετασθούν από την άποψη των κινδύνων που εμπεριέχουν».

Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με αναλυτές, δείχνουν την «κοπερνίκεια» στροφή που έκανε τελευταία η κυρία Μέρκελ στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στροφή που οφείλεται στην έστω και καθυστερημένη αναγνώριση του γεγονότος ότι η ελληνική κρίση, στο σημείο που έφτασε, θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά το ευρώ και τη γερμανική οικονομία.

«Πριν από δυο εβδομάδες, η λέξη „κούρεμα“ της ήταν ξένη» έλεγε ένας από αυτούς. «Από τότε τη χρησιμοποιεί σε κάθε ευκαιρία». Προς το παρόν βέβαια, η επίσημη άποψη του Βερολίνου είναι ότι η αναδιάρθρωση αποτελεί σενάριο που θα έπρεπε να μείνει κατά το δυνατόν στα χαρτιά.

Σε ανεπίσημες συνομιλίες ωστόσο, οι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι το «κούρεμα βρίσκεται ήδη καθοδόν». Και το μόνο ερώτημα είναι αν θα έρθει ολοταχώς, ήτοι στις 23 Οκτωβρίου, ή με κάποια καθυστέρηση, τον Δεκέμβριο, όταν η τρόικα θα ανακοινώσει ότι δεν εγκρίνει την έβδομη δόση και το δεύτερο πακέτο βοήθειας.