Το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» (bad bank) που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου βρίσκεται η Dexia αυξάνεται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου. Το 2008, όταν η τράπεζα είχε «διασωθεί», το ποσό που είχε διατεθεί είχε ανέλθει σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τράπεζα συμφωνήθηκε χθες να κατατμηθεί και να εθνικοποιηθεί εν μέρει μετά την επιδείνωση της κατάστασής της λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η έκθεσή της σε πιστωτικούς κινδύνους ανέρχεται σε πάνω από 520 δισ. ευρώ.

Η αξία των μετοχών της τράπεζας έπεσαν 42% την περασμένη εβδομάδα και η διαπραγμάτευσή τους ανεστάλη από το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι πληροφορίες περί της νέας «διάσωσης» της Dexia ώθησε τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να προειδοποιήσει την Παρασκευή πως ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό χρέος του Βελγίου, που τοποθετεί σήμερα στη βαθμίδα Aa1.