Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέδειξαν έστω και την ύστατη στιγμή ομοψυχία αναφορικά με την Ελλάδα όμως δεν έχουν ακόμα απαντήσει στο σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ευρώ, εκτιμά σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σημειώνει ότι το δανειακό βάρος της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας παραμένει σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα και συνεπώς θα έπρεπε να αποφασιστεί δραστική διαγραφή έως και του 70%. «Δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου μια πτώχευση» δηλώνει ο αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνοντας ότι αυτή η λύση αποτελεί «κοινό τόπο καθώς όλοι γνωρίζουν παραδείγματα πτωχευμένων χωρών και πώς αυτές ξεπέρασαν τη χρεοκοπία». Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε εξαρχής να είχαν υιοθετήσει αυτή τη λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.
«Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έδωσαν απάντηση στο πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Μέχρι ποιου σημείου μπορεί να στηριχθεί η Ιταλία; Είναι αδιανόητο να εγγυηθεί η Γερμανία το χρέος όλων των χωρών, δηλαδή της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αυτό θα έπληττε τη δική της αξιοπιστία στις αγορές» δηλώνει ο Ρογκόφ.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των γάλλων δημοσιογράφων ο ίδιος αρνείται ότι το ΔΝΤ επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας μέσω των σκληρών μέτρων του μνημονίου εκτιμώντας ότι «έκανε απλώς αυτό που του ζήτησαν οι Ευρωπαίοι». Αντιθέτως κατηγορεί τους ευρωπαίους ηγέτες για ατολμία και για έλλειψη συντονισμού ως προς την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. «Αν η Ευρώπη δεν κινηθεί προς την οικονομική ένωση τότε θα έχουμε σύντομα αλυσιδωτές και μη ελεγχόμενες πτωχεύσεις» προειδοποιεί ο Ρογκόφ.