Σε προδημοσίευση στην Zeit-Online με τίτλο «Χέλμουτ Σμιτ: Δεν έχουμε κρίση του νομίσματος ευρώ» παρατίθενται δηλώσεις από συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και θα δημοσιευτεί στο αυριανό(Τετάρτη 22/6) φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit».

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ συνέστησε να μη δημιουργείται πανικός. «Εχουμε μια κρίση χρέους μεμονωμένων μικρών χωρών της Ευρωζώνης, και όχι κρίση του νομίσματος ευρώ. Ακόμα και η χρεοκοπία ενός μεμονωμένου, μικρού κράτους μέλους θα είχε απλώς μια παροδική ψυχολογική επίδραση».

Ο Χέλμουτ Σμιτ ζήτησε από την ΕΕ να βοηθήσει «με κάθε τρόπο» την Ελλάδα. «Αυτό ισχύει και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναμία πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών της. Ακόμα και τότε – και μάλιστα τότε ακριβώς! – θα είναι πολύ σημαντικό να συμβάλει η Ευρώπη στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Οπως επεσήμανε ο πρώην καγκελάριος, αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας «θα πρέπει να προσανατολιστεί σε βασικές κατευθυντήριες ιδέες, όπως η απασχόληση, η παραγωγικότητα και το λαϊκό εισόδημα». Πρέπει να δοθεί μια προοπτική ευημερίας στους έλληνες πολίτες, η οποία να συνίσταται σε συγκεκριμένα «πρότζεκτ»: «Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε μια στροφή στον ενεργειακό τομέα, έτσι ώστε να μπορεί να εξαχθεί ηλιακή ενέργεια από την Αθήνα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη».

Ταυτόχρονα ο Χέλμουτ Σμιτ ζήτησε σεβασμό για την Ελλάδα ως κοιτίδα της δημοκρατίας, της αναγέννησης και του Διαφωτισμού.