Σε ένταση και αδιέξοδο οδήγησαν τις συζητήσεις κυβέρνησης και εμπειρογνωμόνων της τρόικας τα έσοδα και οι δαπάνες του ΙΚΑ και τους ΟΑΕΔ, από την δεύτερη κιόλας ημέρα του ελέγχου της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τους ελεγκτές των δανειστών της χώρας.

Το κλιμάκιο της τρόικας που συναντήθηκε την Τετάρτη – επί δέκα συνεχείς ώρες – με την γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Αθηνά Δρέττα, απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για επιπλέον επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, ενώ οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν ως «υπερεκτιμημένες» τις προβλέψεις για τα έσοδα από εισφορές εντός του 2011.

Το υπουργείο Εργασίας ζητά έγκριση για 600 εκατομμύρια επιπλέον επιχορήγηση για το ΙΚΑ και 700 εκατομμύρια για τον ΟΑΕΔ.

Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι η ανάγκη για επιπλέον επιχορήγηση προκύπτει από την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας – πέραν από τις αρχικές προβλέψεις – καθώς και από τη μείωση των μισθών του ιδιωτικού, που έχει αρνητικές συνέπειες και στα έσοδα από εισφορές.

Το γεγονός αυτό θέτει εν αμφιβόλω τα προγράμματα απασχόλησης συγκράτησης της ανεργίας που σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ, για τα οποία οι ελεγκτές πρότειναν να αναζητηθούν πόροι από άλλες πηγές.

Οι εκπρόσωποι της τροικας εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα μειώσουν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες την αδήλωτη εργασία – που σήμερα ανέρχεται στο 26%, – αυξάνοντας, ως εκ τούτου τα έσοδα, κάτι που ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας.

Η μαραθώνια διαπραγμάτευση της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, οπότε θα κριθεί το μέλλον της χρηματοδότησης των δύο οργανισμών ΟΑΕΔ και ΙΚΑ.