Καμπανάκι κινδύνου για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα χτυπά η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού Ρόμπερτ Ζέλικ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε πλέον στην επικίνδυνη ζώνη, καθώς οι τιμές τών τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται ενώ τα παγκόσμια αποθέματα σε πρώτες ύλες είναι σχετικά χαμηλά».

Ο συναγερμός δεν αφορά όλα τα τρόφιμα, αλλά «σε κάθε περίπτωση οι φτωχές χώρες έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα», είπε ο Ζέλικ μιλώντας στην εναρκτήρια κοινή συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του «αδελφού» χρηματοπιστωτικού οργανισμού, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον. «Για πολλές από τις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας που εστιάζουν την προσοχή τους στο ρύζι, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 36% από το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από ένα έτος και έχουν φθάσει κοντά στα ανώτατα επίπεδα του 2008», σημείωσε ο Ζέλικ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα εισοδήματα 44 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πέσει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους (από τον περασμένο Ιούνιο συγκεκριμένα). Και τόνισε ότι αν οι τιμές των τροφίμων αυξηθούν κατά 10% επιπλέον, η Τράπεζα εκτιμά ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη θα πέσουν σε απόλυτη φτώχια, το εισόδημά τους δηλαδή θα μειωθεί κάτω από τα 1,25 δολάρια ημερησίως.
Συνεχίζοντας τις εφιαλτικές αυτές «προβολές» στο μέλλον, ο Ζέλικ είπε ότι «αν οι τιμές των τροφίμων αυξηθούν κατά 30% από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα, 34 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν στα 1,2 δισ. κατοίκους του πλανήτη που βρίσκονται σήμερα σε απόλυτη φτώχια».

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζα κάλεσε τη Γαλλία, που προεδρεύει στον όμιλο των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη, να αναγάγουν σε πρώτη προτεραιότητα του G20 τον τερματισμό της κούρσας των τιμών των τροφίμων. Ο Ζέλικ δεν συντάχθηκε πάντως με την άποψη ότι η ακρίβεια των τροφίμων προκάλεσε τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. «Οι ανατιμήσεις δεν προκάλεσαν τις κρίσεις αλλά τις επιδείνωσαν», είπε χαρακτηριστικά.