O κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος διανύει ίσως την καλύτερή του περίοδο ως επιχειρηματίας. Πήρε πίσω την Chipita από τη Vivartia, στήνει νέα εργοστάσια κρουασάν σε Τυνησία και Ιράν, βλέπει την αγορά ζαχαρωδών και αρτοσκευασμάτων στην Ελλάδα να εμφανίζει- παρά την κρίση- θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσλαμβάνει κόσμο και βάζει λεφτά σε μια προσωπική επένδυση στον τομέα της γεωργίας(!) στον Νομό Δράμας.
Εδώ και περίπου οκτώ μήνες ο κ. Θεοδωρόπουλος έγινε ξανά αφεντικό στην Chipita. Σε μια διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία με δικά της σήματα, δική της τεχνολογία, με παρουσία σε 35 χώρες, που απασχολεί 9.500 εργαζομένους. Από τη στιγμή που η Vivartia εξαγοράστηκε από τη ΜΙG το 2007 o κ. Θεοδωρόπουλος είχε βάλει ως στόχο να αποκτήσει ξανά την εταιρεία που ο ίδιος ανέδειξε σε leader στην αγορά του κρουασάν με το σήμα 7Days.
Τα κατάφερε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010, όταν με τη βοήθεια του σαουδαραβικού ομίλου Οlayan και ομάδας επιχειρηματιών κατέβαλε 400 εκατ. ευρώ στη Vivartia και απέκτησε το 100% του κλάδου ζαχαρωδών και αρτοσκευασμάτων αναλαμβάνοντας και χρέη 327 εκατ. ευρώ. Στη «νέα» Chipita συμμετέχουν με ποσοστό 60% ο όμιλος Οlayan, με 20% ο κ. Θεοδωρόπουλος και με μικρότερα ποσοστά οι επιχειρηματίες Αχ.Φώλιας, Λ.Φρέρης,Στ.Νένδος, οι τράπεζες Εθνική, Εurobank και το επενδυτικό fund της Global Finance.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος Οlayan και η Global Finance του κ. Αγγ. Πλακόπητα είχαν επενδύσει στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 στην Chipita και είχαν βγάλει αρκετά λεφτά από την επένδυσή τους όταν η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τώρα, εν μέσω κρίσης, δεν δίστασαν αυτοί αλλά και οι υπόλοιποι επενδυτές να «ποντάρουν» πάλι στον κ. Θεοδωρόπουλο που από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει ήδη σχεδιάσει την επόμενη ημέρα για την εταιρεία.
«Εχουμε υπογράψει συμβόλαια για τη δημιουργία δύο νέων εργοστασίων παραγωγής κρουασάν στην Τυνησία και στο Ιράν. Θα έχουμε μειοψηφικές συμμετοχές και στις δύο αυτές μονάδες.Στην Τυνησία θα συνεργαστούμε με ινδούς επενδυτές και στο Ιράν με τοπικά ιδιωτικά κεφάλαια» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Θεοδωρόπουλος. Η Chipita διαθέτει σήμερα εννέα δικά της εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Αμερική και Νιγηρία. Επίσης συμμετέχει με joint ventures σε μονάδες στην Αίγυπτο, στην Πορτογαλία, στη Σαουδική Αραβία και στο Μεξικό.
Η Chipita έκλεισε το 2010 με τζίρο 500 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ ΕΒΙΤDΑ. Οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, οπότε η καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. «Η ζήτηση για το προϊόν παραμένει ισχυρή» επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος και προσθέτει: «Στην Ελλάδα, παρά την κρίση, υπήρξε άνοδος της αγοράς σε αξία της τάξεως του 1,5% το 2010.Από το 1991 που βγάλαμε το κρουασάν ως και το 2011 είχαμε πάντα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι ένα φθηνό προϊόν που όλοι μας κάποια στιγμή της ημέρας επιθυμούμε.
Ακόμη και στην Αίγυπτο είχαμε ένα πολύ καλό πρώτο δίμηνο.Σε αυτή βεβαίως την αγορά είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις».
Η εταιρεία πρόσφατα μείωσε τον δανεισμό της από 330 εκατ. ευρώ σε 250 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια προήλθαν από την πώληση σχεδόν των μισών δραστηριοτήτων της αμερικανικής Νonni΄s. «Πωλήθηκαν δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με το βασικό αντικείμενο της Chipita, που είναι τα κρουασάν και τα bake rolls,αλλά κάποια μπισκότα ειδικού τύπου και γαλέτες. Πλέον οι πωλήσεις της Νonni΄s θα μειωθούν από τα 220 εκατ. δολάρια στα 110 εκατ. δολάρια» εξηγεί ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Στα μακροπρόθεσμα σχέδια του κ. Θεοδωρόπουλου είναι η εισαγωγή της εταιρείας σε κάποιο διεθνές χρηματιστήριο. «Εχουμε μετόχους που δεν είναι στρατηγικοί επενδυτές και κάποτε θα πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η εταιρεία εισαχθεί σε μια χρηματιστηριακή αγορά.Αυτό όμως θα συμβεί την επόμενη διετία ή τριετία.Δεν αποκλείουμε τη λύση του ΧΑ, αν και μόνο τα 90 εκατ.ευρώ από τα 500 του συνολικού τζίρου πραγματοποιούνται στην Ελλάδα» διευκρινίζει ο επικεφαλής της εταιρείας και εκτιμά ότι την επόμενη πενταετία η εταιρεία θα εμφανίσει αύξηση πωλήσεων 50% και κερδών 70%.
Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνει τα εξής: «Εύκολα ή δύσκολα η Ελλάδα θα ανακάμψει. Για την ταχύτερη ανάκαμψη και την τιθάσευση του χρέους θα απαιτηθούν επενδύσεις.Εδώ υπάρχει μια αδυναμία καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια είναι φοβισμένα.Θέλουν ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, χωρίς έκτακτες εισφορές, να τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ κτλ. Λεφτά υπάρχουν.
Εγώ, ένας απλός ιδιώτης,μάζεψα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία 400 εκατ.ευρώ για να πάρουμε την Chipita. Γιατί να μην μπορεί το ελληνικό κράτος να προσελκύσει επενδύσεις;Χρειάζεται απλώς σχέδιο και αποφασιστικότητα. Ο όμιλος Οlayan με την εξαγορά της Chipita έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.Στην εταιρεία προσλάβαμε το τελευταίο διάστημα πάνω από 40 άτομα. Για το 2010 και το 2011 συμφωνήσαμε με τους εργαζομένους για μηδενικές αυξήσεις και σαφώς μηδενικές απολύσεις» καταλήγει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
O κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος και άλλοι τέσσερις φίλοι επένδυσαν συνολικά 26 εκατ. ευρώ για να παράγουν τομάτα στον Νομό Δράμας με τη μέθοδο της υδροπονίας. Ο σπόρος της υδροπονικής τομάτας δεν φυτεύεται στο έδαφος αλλά σε κάποιο αδρανές υλικό όπως ο περλίτης. Στο νερό που ποτίζονται οι σπόροι προσθέτονται και τα στοιχεία που θα έπαιρνε ο σπόρος αν ήταν φυτεμένος στο έδαφος, όπως κάλιο, νάτριο κτλ.
Στόχος των επενδυτών είναι να παράγουν περί τους 7.500 τόνους τομάτας σε ετήσια βάση και να υποκαταστήσουν έτσι το 3% των εισαγωγών τομάτας. Η Ελλάδα καταναλώνει 750.000 τόνους τομάτας. Οι 500.000 παράγονται εδώ και οι 250.000 εισάγονται. «Η επένδυση έχει ολοκληρωθεί.Στις 12 Απριλίου φυτεύουμε τους πρώτους σπόρους» αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος και προσθέτει: «Είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη γεωργία στην Ελλάδα. Σε έκταση 300 στρεμμάτων στήσαμε θερμοκήπιο 140 στρεμμάτων.Δικαιούμασε επιδότηση 30% αλλά δεν την έχουμε λάβει, παρά το γεγονός ότι η επένδυση έχει τελειώσει».
Οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι ο κ. Θ. Μακρής, παλιός διευθύνων σύμβουλος της Chipita, ο κ. Αχ. Φώλιας, ο κ. Στ.Νένδος της αρτοποιίας Select και ο κ. Μ.Αραμπατζής της Ελληνικής Ζύμης. Οι πέντε φίλοι ελέγχουν από 20% στην εταιρεία Wanderplant που συστάθηκε για να αναπτύξει την επένδυση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ