Τη δημιουργία ενός ενιαίου, ειδικού ταμείου που θα περιλαμβάνει πλήθος ακινήτων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, καθώς και την τιτλοποίηση εσόδων από τα διόδια , ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οπως επισημάνθηκε, σχετικά, το νέο ταμείο, σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει μια περιουσία , η οποία εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ.

Στόχος της δημιουργίας του ταμείου είναι η μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και η ολοκλήρωση των δημοσίων έργων.

Οπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. υπουργός, για κάθε 20 δισ. ευρώ μείωση του χρέους , ετησίως, το κράτος γλυτώνει 1 δισ. ευρώ τόκους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, που ζητά η τρόικα για το 2011, λόγω αποκλίσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και δήλωσε ότι μέχρι τέλους του επόμενου μήνα θα έχουν αποφασισθεί.

Ωστόσο , δεν διευκρινίζεται αν το ποσό αυτό θα προέλθει από την πλευρά των δαπανών ή των εσόδων.

Στις αρχές του επόμενου μήνα η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα μας προκειμένου να αποφασίσει μαζί με την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής , δηλαδή για τα μέτρα που θα αποφέρουν 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2012 – 2015.

Στις 15 Απριλίου το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα τα οποία θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των υπουργείων.

Εως τις 15 Μαίου , είπε ο κ. υπουργός, τα μέτρα θα γίνουν νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου οι «κόκκινες γραμμές» είναι τρείς :

– Δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση μισθών.

-Δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

-Δεν θα μειωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.