Ανοιχτό προς συζήτηση, παραμένει το θέμα της ενσωμάτωσης του δημοσιονομικού κανόνα -ή «φρένου χρέους» όπως το ονομάζουν οι Γερμανοί- για την κυβέρνηση, εφόσον οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Αυτό επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, μολονότι την ίδια ώρα δύο υπουργοί της κυβέρνησης τάσσονταν με δημόσιες παρεμβάσεις τους κατά αυτής της προοπτικής. «Καταρχάς δεν συμφωνώ με τη λογική της Συνταγματικής διάταξης για το χρέος και το έλλειμμα, γιατί θεωρώ ότι δεν μπορεί στο Σύνταγμα, να αποτυπώνονται συγκυριακές ανάγκες και μάλιστα με ένα μονόπλευρο τρόπο. Γιατί o αναγκαίος δημοσιονομικός εξορθολογισμός και η αντιμετώπιση του χρέους και του ελλείμματος, εντάσσονται σε μία συνολική οικονομική πολιτική, που συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη, την εργασία και την αναδιανομή. Αυτό συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο εν όψει της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης («ράδιο9») εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να μπει στο Σύνταγμα καμία ρύθμιση για κανένα οικονομικό θέμα. «Θα τεθεί σε επίπεδο κυβερνητικό και θα πάρουμε απόφαση. Μέχρι τότε ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του», δήλωσε. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης είχε ταχθεί σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» υπέρ της συνταγματικής ρήτρας για το ύψος των ελλειμμάτων.

Αυτή τη νέα κακοφωνία στην κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει ο κ. Πεταλωτής. «Το θέμα δεν τίθεται δημοσίως, δεν τίθεται στην κυβέρνηση. Το να υπάρξει πρόβλεψη για συνταγματική κατοχύρωση θα μπορούσε να τεθεί, όταν θα τεθεί ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να πούμε ειλικρινά και ευθαρσώς στον κόσμο, στους πολίτες, είναι ότι θα πρέπει να βρούμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέψουν σε καμία κυβέρνηση να υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες που έχει η ελληνική Πολιτεία, το ελληνικό κράτος και να φθάνουμε σε σημεία, όπως φθάσαμε σε αυτή την κρίση και να προσπαθούμε να επιβιώσουμε φθάνοντας στο χείλος της χρεοκοπίας. Θα πρέπει όλοι, ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας απόψεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολλές, ακόμη και σε νομικό επίπεδο μπορεί να υπάρχει διαφορά, θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μην επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση από εδώ και πέρα, όποια κυβέρνηση και αν είναι αυτή, να φθάσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας», δήλωσε.

Συμπλήρωσε όμως ότι «οι δικλείδες μπορεί να είναι και νομοθετικές», «κλείνοντας» το μάτι σε όσα κυβερνητικά στελέχη – τα οποία δεν είναι λίγα – θεωρούν ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ καλύτερη επιλογή από τη συνταγματική αναθεώρηση. «Η συνταγματική αναθεώρηση, ούτως ή άλλως, είναι συζήτηση με πολύ συγκεκριμένες και σφιχτές προϋποθέσεις. Άρα και η συζήτηση, εάν χρειαστεί να γίνει, θα έχει το ανάλογο επίπεδο και την αντίστοιχη ισχύ», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.