Μια πασαρέλα ανθρώπινων καταστάσεων οι οποίες σιγά-σιγά μεταλλάσσονται μέσα από την ιδέα του χειροποίητου θα συναντήσουν όσοι παρακολουθήσουν το νέο project της χορογράφου Βίκυς Βασιλοπούλου. Πρόκειται για την performance σύγχρονου χορού με τίτλο «Handmade» που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 10 Μαρτίου στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών DanceVacuum στο Χαλάνδρι. Η χορογράφος αντλεί έμπνευση από το εννοιολογικό πλαίσιο της χειροποίητης δημιουργίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση και λειτουργεί ως αντίδοτο στην κουλτούρα του καταναλωτισμού που επεκτείνεται συχνά στις ανθρώπινες σχέσεις.
«Αυτή την εποχή με απασχολεί πολύ το πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται τον υλικό κόσμο και κατ’ επέκταση τις διαπροσωπικές σχέσεις» σχολιάζει στο «Βήμα» η κυρία Βασιλοπούλου. «Το «Handmade» είναι μια παράσταση δομημένη πάνω στην ιδέα του κατά πόσον ο σύγχρονος τρόπος κατανάλωσης ύλης, ιδεών, σκέψεων, σχέσεων μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στη χαρά, στην ψυχική γαλήνη και στην αυτογνωσία. Αν ξαναπιάναμε την άκρη του νήματος της δημιουργικότητάς μας, της φαντασίας μας, του παιχνιδιού, μήπως θα μπορούσαμενα περπατήσουμε και πάλι σε μονοπάτια άγνωστα αλλά και πολύ γνωστά; Μια αίσθηση χαμένης παιδικότητας;» διερωτάται.
Στο ερώτημα αν έχουμε χάσει τη φαντασία μας τα τελευταία χρόνια, η κυρία Βασιλοπούλου απαντά στο «Βήμα»: «Θέλω να πιστεύω πως δεν θα χαθεί το στοιχείο της φαντασίας από τον κόσμο μας, και αυτός ακριβώς είναι και ένας πολύ σημαντικός λόγος ύπαρξης του «Handmade» ως προβληματισμός και πρόταση μαζί».
Παράλληλα εξηγεί ότι «μέσα από μια παρέλαση ιδεών και ιδεολογημάτων η χορογραφία θέλει να προσεγγίσει την αυθεντικότητα που πηγάζει από τη χειροποίητη δημιουργία, η οποία μάς επαναφέρει σε παραδοσιακές αξίες, ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν» και τη συνάντηση με τον «άλλον» εαυτό. Μέσα από μια διαδικασία «πλεξίματος» δημιουργούμε ιστούς οι οποίοι σαν ένας σύγχρονος μίτος της Αριάδνης θα μας οδηγήσουν σε νέες μορφές έκφρασης και επικοινωνίας».
Στην παράσταση παίρνουν μέρος επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, καθώς και η ηθοποιός Μαρία Σκουλά, ενώ στο βίντεο της παράστασης συμμετέχουν o αφρικανός χορευτής Dauda Conteh και η ακτιβίστρια Click Nwgere.
Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Συντελεστές

Στη σκηνή ανεβαίνουν οι Χριστίνα Καϊάφα, Chris G, Μαρία Σκουλά, Ορέστης Αλεξιάδης, Abdul Nazari, Σπύρος Ντζουροπάνος, Μαίρη Σκουλά και Ματίνα Βασιλοπούλου.
Η ιδέα, η χορογραφία και τα κοστούμια ανήκουν στη Βίκυ Βασιλοπούλου, η μουσική σύνθεση είναι του Στέλιου Γιαννουλάκη, η εικαστική παρέμβαση του Θοδωρή Κανελλόπουλου και οι φωτισμοί του Νύσσου Βασιλόπουλου.

INFO

«Handmade»,
DanceVacuum – Centre of Performing Arts (Διογένους 42, Χαλάνδρι).
Σάββατο και Κυριακή στις 20.30,
ως τις 25 Μαρτίου.
Διάρκεια: 50 λεπτά.
Εισιτήρια: 5 ευρώ.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο:
6974 924.991.

HeliosPlus