«Επιτέλους!! Μια καλή ταινία!» Η αντίδραση κάποιων θεατών μετά την προβολή της τελευταίας ταινίας του Στίβεν Φρίαρς «Φιλομένα» το πρωϊνό του Σαββάτου 31 Αυγούστου, ενδεχομένως να ήταν κάπως υπερβολική. Καλές ταινίες είχαν παιχτεί, καμία όμως από αυτές δεν μπόρεσε να αγγίξει τόσο πολύ το κοινό, καμία δεν το ενθουσίασε σε σημείο να μην μπορεί να σταματήσει το χειροκρότημα.. Μετά από ένα διήμερο βουτηγμένο στην θλίψη και την μελαγχολία, η «Φιλομένα» ήταν ένα δροσερό διάλειμμα παρότι και εδώ το θέμα είναι, κατά βάθος, επίσης δυσάρεστο.

Φιλομένα είναι το όνομα της κεντρικής ηρωίδας της ταινίας την οποία υποδύεται η σπουδαία βρετανίδα ηθοποιός Τζούντι Ντεντς, θέτοντας έτσι μια σοβαρή υποψηφιότητα στα βραβεία.

Οταν ήταν ακόμα έφηβη, η Φιλομένα Λι, μια φτωχή ιρλανδέζα που μεγάλωσε καταπιεστικά ανάμεσα σε καλόγριες, είδε να της παίρνουν το εξώγαμο παιδί της μέσα από την αγκαλιά προκειμένου να το δώσουν για υιοθεσία.

Πενήντα χρόνια αργότερα και με την βοήθεια ενός πρώην πολιτικού και δημοσιογράφου (Στιβ Κούγκαν) που ενδιαφέρεται να δημοσιεύσει την «ανθρώπινη ιστορία» της, η Φιλομένα θα αρχίσει να σκαλίζει το παρελθόν της για να βρει τα ίχνη του χαμένου παιδιού της. Το σκάλισμα θα είναι επίπονο αλλά ο Φρίαρς «σπάζει» τον πάγο το ποτίζοντας την έρευνα με στάλες χιούμορ που έκαναν την αίθουσα Darsena να τρανταχτεί από τα γέλια στην προβολή της ταινίας.

“Το ίδιο το θέμα καθώς και η προοπτική να δουλέψω με την Τζούντι Ντεντς έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην συμμετοχή μου για την δημιουργία αυτής της ταινίας» είπε ο βετεράνος βρετανός σκηνοθέτης ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει στο ίδιο φεστιβάλ την «Βασίλισσα» που χάρισε στην Ελεν Μίρεν το βραβείο γυναικείας ερμηνείας και στην συνέχεια ένα Οσκαρ Α’ ρόλου.

Η ιδέα της μίξης μιας τραγικής ιστορίας με το στοιχείο του χιούμορ υλοποιήθηκε δημιουργικά με την συνεργασία των Φρίαρς, Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ στο σενάριο. Ο δημοσιογράφος που υποδύεται ο Κούγκαν λέγεται Μάρτιν Σίξσμιθ και το βιβλίο του, «Το χαμένο παιδί της Φιλομένα Λι» έγινε μπεστ σέλερ στην Μεγαλη Βρετανία όταν εκδόθηκε, για πρώτη φορά το 2009. «Για μένα είναι ένα παράξενο “φιλμ ντουέτου” με την ευτυχία και την λύπη να συμβαδίζουν κατά την διάρκεια αυτούς του ταξιδιού. Και η Τζούντι έδωσε την ερμηνεία της ζωής της» κατέληγε ο σκηνοθέτης.

Η ταινία «Φιλομένα» έχει αγοραστεί στην Ελλάδα από την Feelgood Entertainment και θα διανεμηθεί στις αίθουσες στη νέα κινηματογραφική σεζόν.