Με το πολιτικό θρίλερ του Τζορτζ Κλούνεϊ «Αι ειδοί του Μαρτίου» (The ides of March) ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου η 68η διοργάνωση της κινηματογραφικής Μόστρα, που θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Είκοσι δυο ταινίες βρίσκονται εντός διαγωνισμού θα απασχολήσουν την κριτική επιτροπή (πρόεδρος ο αμερικανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι) και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ανάμεσά τους, μια ελληνική παρουσία, όπως ακριβώς συνέβη πέρσι με το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη: εφέτος, η τελευταία δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου «Aλπεις» (στην οποία η Τσαγγάρη είναι διευθυντής παραγωγής), εκπροσωπεί την χώρα μας. Δυο χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα» που ξεκίνησε από τις Κάνες και έφτασε ως τα Οσκαρ, ο Λάνθιμος σκηνοθέτησε μια ακόμη «παράξενη» (απ’ ότι φαίνεται) ταινία _αν κρίνουμε τουλάχιστον από την επίσημη σύνοψή της: «Όταν το τέλος είναι κοντά, οι Άλπεις είναι εδώ. Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες.»

Με ποιούς όμως, πέραν του Τζορτζ Κλούνεϊ θα συναγωνιστεί ο Λάνθιμος; Παρακάτω δίνουμε μια ιδέα για το διαγωνιστικό πρόγραμμα.
———————————————————————
Texas Killing Fields
Σκηνοθεσία: Αμι Κανάαν Μαν – ΗΠΑ
Ο πρωταγωνιστής του «Αβαταρ» Σαμ Γουόρδινγκτον υποδύεται τον αστυνομικό που συμμετέχει στην εξιχνίαση της μυστηριώδους υπόθεσης δολοφονίας 60 γυναικών στο Τέξας. Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά περιστατικά

Carnage (Σφαγή)
Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι – Πολωνία/ Ισπανία/ Γαλλία/ Γερμανία
Με βάση το θεατρικό έργο «Le Dieu du Carnage» («Ο θεός της σφαγής») της Γιασμίνα Ρέζα (που συμμετείχε στην διασκευή του για το σινεμά) η τελευταία ταινία του κορυφαίου δημιουργού αναφέρεται στον επεισοδιακό χαρακτήρα που θα αποκτήσει η βραδιά συνάντησης δυο ζευγαριών (Κέιτ Γουίνσλετ, Τζόντι Φόστερ, Τζον Σ. Ράιλι, Κρίστοφ Βαλς) με αφορμή έναν τσακωμό στο πάρκο ανάμεσα στα παιδιά τους.

Ανεμοδαρμένα Υψη
Σκηνοθεσία: Αντρέα Αρνολντ – Αγγλία
Εκσυγχρονισμένη μεταφορά του πασίγνωστου ρομάντζου της Εμιλι Μπροντέ από την σκηνοθέτιδα του «Fish tank» και με πρωταγωνιστές τους άγνωστους Κάγια Σκοντελάριο, Νίκολα Μπέλεϊ

Tinker, Tailor, Soldier, Spy
Σκηνοθεσία: Τόμας Αλφρεντσον – Αγγλία/ Γερμανία
Μια από τις εφετινές ταινίες που έχουν ήδη προκαλέσει θόρυβο :πρόκειται για την κινηματογραφική βερσιόν του μυθιστορήματος κατασκοπίας του Τζον Λε Καρέ «Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» το οποίο τοποθετείται στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου και συγκεκριμένα στις αρχές της δεακαετίας του 1970 στο Λονδίνο. Σπουδαίο καστ: Γκάρι Ολντμαν, Κόλιν Φερθ, Τόμας Χάρντι, Τζον Χερτ

Quando la notte (Οταν η νύχτα)
Σκηνοθεσία: Κριστίνα Κομεντσίνι – Ιταλία
Η γνωριμία ενός άνδρα και μιας γυναίκα στα βουνά διαμορφώνει ριζικά την ζωή και των δυο στο αισθηματικό δράμα της κόρης του Λουίτζι Κομεντσίνι με τους Κλάουντια Ραντόλφι, Φίλιπο Τίμι.
Faust
Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Σοκούροφ – Ρωσία
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας παραγωγής της, η ταινία του ιδιαίτερου δημιουργού της «Ρωσικής κιβωτού» δεν θα είναι μια κατά γράμμα μεταφορά του έργου του Γκέτε αλλά θα εστιάζει στα όσα βρίσκονται «ανάμεσα στις γραμμές».

A dangerous method (Επικίνδυνη μέθοδος)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ – Γερμανία/ Καναδάς
Ο μετρ της κινηματογραφικής διαστροφής εισχωρεί και πάλι στα χωράφια της ψυχανάλυσης μέσα από ένα βιογραφικό δράμα με τον Βίγκο Μόρτενσεν στον ρόλο του Ζίγκμουντ Φρόιντ, τον Μάικλ Φασμπέντερ σε εκείνον του Καρλ Γιουνγκ και την Κίρα Νάιτλι ως Σαμπίνα Σπίλρεϊν.
4: 44 Last day on earth (4.44 Τελευταία μέρα στην γη)
Σκηνοθεσία: Εϊμπελ Φεράρα- ΗΠΑ
Λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της «Μελαγχολίας» του Λαρς φον Τρίερ στις Κάνες, ένας αμερικανός underground σκηνοθέτης οραματίζεται επίσης το τέλος του κόσμου κτίζοντας την ιστορία του μέσα από την σχέση ενός ζευγαριού. Παίζουν: Γουίλεμ Νταφόε- Σάνιν Λι.
Duo mingjin /Life without principle (Ζωή χωρίς αρχές)
Σκηνοθεσία: Τζόνι Το – Χονγκ Κονγκ / Κίνα
Τρεις συνηθισμένοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη χρημάτων ξεπερνούν τα όριά τους στην τελευταία ταινία ενός από τους βασικότερους εκπροσώπους της κινηματογραφικής σχολής του Χονγκ Κονγκ.

Shame (Ντροπή)
Σκηνοθεσία: Στιβ Μακουίν – Αγγλία
Δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του βρετανού σκηνοθέτη του «Hunger», η «Ντροπή» εστιάζει σε έναν άντρα (Μάικλ Φασμπέντερ) ανίκανου να συγχρονίσει την σεξουαλική ζωή του.

Taojie /Α simple life (Μια απλή ζωή)
Σκηνοθεσία: Αν Χούι – Χονγκ Κονγκ/ Κίνα
Η ζωή μιας οικογένεια κινέζων μέσα από τα μάτια της υπηρέτριας που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες στο σπίτι επί εξήντα ολόκληρα χρόνια.

Saideke Balai
Σκηνοθεσία: Τε Σενγκ Γουάι – Κίνα/ Ταϊβάν
Ιστορικό επος που τοποθτείται στην Ταϊβάν ανάμεσα στα 1895 και 1945 ,όταν η χώρα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή.

Hahithalhut /The excange (Η ανταλλαγή)
Σκηνοθεσία: Εραν Κολιρίν – Ισραήλ/ Γερμανία
Αρκούμεθα στον σχολιασμό του ιδίου του σκηνοθέτη: «Τραπέζια, πόρτες, δωμάτια, καρέκλες: όλα αυτά τα παράξενα πράγματα συνθέτουν την ζωή μας. Η «Ανταλλαγή» δεν είναι μια ταινία για πολλά πράγματα αλλά για τα ίδια τα πράγματα.»

L’ ultimo terrestre (Το τελευταίο γήινο πλάσμα)
Σκηνοθεσία: Τζιάν Αλφόνσο Πατσινότι – Ιταλία
Πως μπορεί να αλλάξει η ζωή μας από τα εξωγήινα στοιχεία; Αν δίνει την απάντηση η ταινία, σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με τους εξωγήινους του Στίβεν Σπίλμπεργκ!

Dark Horse (Μαύρο άλογο)
Σκηνοθεσία: Τοντ Σόλοντζ – ΗΠΑ
Τριαντάρης και κάτι (Τζάστιν Μπάρτα) ερωτεύεται συνομήλική του (Σέλμα Μπλερ) και ποιος ξέρει τις πρόκειται να γίνει αφού το θέμα χειρίζεται ο σκηνοθέτης του «Happiness»…

Poulet aux prunes (Κοτόπουλα με δαμάσκηνα)
Σκηνοθεσία: Μαρτζάρ Σατραπί, Βενσάν Παρονό – Γαλλία/ Βέλγιο/ Γερμανία
Τι μπορεί να είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της Σατραπί που πριν από μερικά χρόνια έδωσε τα πρωτότυπα κινούμενα σχέδια «Persepolis»; Εδώ όλα ξεκινούν στην Τεχεράνη του 1958, όταν το βιολί ενός διάσημου βιολιστή καταστρέφεται…

Un ete brulant (Καυτό καλοκαίρι)
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Γκαρέλ – Ελβετία/ Γαλλία/ Ιταλία
Πόσο μπορεί να αντέξει μια φιλία μπροστά στο ερωτικό πάθος; Η ταινία του γάλλου διανοούμενου Φιλίπ Γκαρέλ κινείται γύρω από αυτό το ερώτημα με πρωταγωνιστές τον γιο του, Λουίς Γκαρέλ και την Μόνικα Μπελούτσι.

Killer Joe
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Φρίντκιν – ΗΠΑ
Ο δημιουργός του «Εξορκιστή» και του «Ανθρώπου από την Γαλλία» σκηνοθετεί τον Μάθιου Μακ Κόναχι στον ρόλο ενός πληρωμένου φονιά σε αυτό το νεονουάρ που διαδραματίζεται στον αμερικανικό Νότο.

Himizu
Σκηνοθεσία: Σιόν Σόνο – Ιαπωνία
Οικογενειακό δράμα γύρω από την ανυπαρξία της ζωή ενός νεαρού (Σότα Σομετάνι) που είναι αναγκασμένος να ζει με τον αλκοολικό πατέρα του αφού η μητέρα τον έχει εγκαταλείψει για τον εραστή της.

Terraferma
Σκηνοθεσία: Εμανουέλε Κριαλέζε -Ιταλία
Οι κάτοικοι ενός απομακρυσμένου νησιού ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Ουτοπία ή μπορεί να γίνει πραγματικότητα;

Η μετάφραση κάποιων τίτλων στα ελληνικά έγινε κατευθείαν από τους πρωτότυπους. Οι τίτλοι στις αίθουσες ενδεχομένως να αλλάξουν από τις εταιρίες διανομής, κάτι που προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε