Έναν από τους συγγραφείς της εποχής μας που έχουν επηρεάσει πολύ με τη γραφή τους, χαρακτήρισε τον Κοέν η επιτροπή του βραβείου, λέγοντας ότι «τα ποιήματα και τα τραγούδια του, που εξερευνούν μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, έχουν βάθος και ομορφιά».

Το βραβείο απονεμήθηκε στον 76χρονο καλλιτέχνη όχι μόνο για την τραγουδισμένη ποίησή του, αυτά τα μυθιστορήματα των έξι λεπτών που αποδίδονται με τις μελωδίες της φολκ μουσικής, αλλά και για τα βιβλία του, τις ποιητικές συλλογές και τα πεζογραφήματά του.

Γόνος εβραίων μεταναστών λιθουανικής καταγωγής, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1934. Δημοσίευσε το πρώτο του ποιητικό βιβλίο «Let us Compare Mythologies» στο Μόντρεαλ το 1956 και τη δεύτερη ποιητική συλλογή του «The Spice – Box of Earth» το 1961. Ο έρωτας, η απομόνωση, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι βασικά θέματα που επανέρχονται στα κείμενά του. Κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του «Το αγαπημένο παιχνίδι» το 1961, ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης για έναν νέο που ανακαλύπτει τον εαυτό του μέσα από τη διαδικασία της γραφής. Συνέχισε να δημοσιεύει κείμενα και το 1984 κέρδισε το βραβείο ποίησης του Συνδέσμου Καναδών Συγγραφέων για τη συλλογή «Book of Mercy», που περιλαμβάνει 50 πεζόμορφα ποιήματα με επιρροές από τη Βίβλο, το Τορά και τις βουδιστικές γραφές.

Με την απόφαση αυτή, η επιτροπή του βραβείου πραγματοποίησε κάτι που έχει αναφέρει ως ενδεχόμενο κατά καιρούς η Σουηδική Ακαδημία: την απονομή του μέγιστου λογοτεχνικού βραβείου σε ένα αστέρι της ροκ. Μπορεί ο Μπομπ Ντίλαν να μη λάβει ποτέ το βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας, όμως η επιτροπή του βραβείου «Πρίγκιπας των Αστουριών» τίμησε το λογοτεχνικό ταλέντο του καναδού καλλιτέχνη, που έγινε γνωστός με τραγούδια όπως το «Suzanne», «Last year’s man», «So long Marianne», «Joan of Arc» «Famous Blue Raincoat», «I’m your man», διότι ακούγονται από γενιές ακροατών με την ευλάβεια με την οποία διαβάζεται η μεγάλη λογοτεχνία.

«Ποίηση και μουσική συμπλέκονται στα τραγούδια του σε μια συναισθηματική εικόνα με διαρκή αξία», εξέφρασε στην αιτιολόγησή της η κριτική επιτροπή.

Το βραβείο απονέμεται από τον πρίγκιπα Φελίπε, στην πόλη του Οβιέδο, πρωτεύουσα της Αστουρίας. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές του Κοέν «Το βιβλίο του πόθου» (Ιανός, 2008) και «Η μουσική του ξένου» (Ιανός, 2008) και το μυθιστόρημά του «Το αγαπημένο παιχνίδι» (Μελάνι, 2005).