Από την «Αλληλεγγύη» στην πτώση του κομμουνισμού

Στην επέτειο των 40 ετών από την ιστορική απεργία στα ναυπηγεία του Γκντανσκ και την ίδρυση στις 31 Αυγούστου 1980 του ανεξάρτητου εργατικού συνδικάτου που αμφισβήτησε για πρώτη φορά την κομμουνιστική μονοκρατορία στην Πολωνία ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ αποτιμά τη σημασία του γεγονότος για την Iστορία της Ευρώπης

Η ίδρυση της «Αλληλεγγύης» είναι ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα, σε επίπεδο Πολωνίας, αλλά και για όλον τον κόσμο, στο τέλος του 20ού αιώνα. Υπήρξε η στιγμή που άλλαξε τη φύση του λενινιστικού συστήματος. Προηγουμένως, το Kομμουνιστικό Kόμμα είχε το μονοπώλιο στην εξουσία. Με την έλευση της «Αλληλεγγύης» όλα ανατράπηκαν. Η γενιά των αγωνιστών που δημιουργήθηκε τότε θα διεξαγάγει αργότερα τις διαπραγματεύσεις της Στρογγυλής Τράπεζας και θα παίξει έναν ρόλο-κλειδί σε μια δημοκρατική πλέον Πολωνία. Χωρίς τις συμφωνίες του Αυγούστου 1980 και χωρίς την «Αλληλεγγύη» οι γενικές εκλογές της 4ης Ιουνίου 1989 δεν θα είχαν ποτέ πραγματοποιηθεί.

Η νομική σύσταση της «Αλληλεγγύης», την 31η Αυγούστου 1980, ήταν σημαντική για τρεις λόγους. Πρώτον, ήταν μια ένδειξη ότι ο κομμουνισμός δεν θα διατηρούνταν αιωνίως. Προηγουμένως, φαινόταν ανίκητος και έλειπε η φαντασία για να βρεθεί κάποια εναλλακτική. Δεύτερον, η «Αλληλεγγύη» κατέδειξε ότι είχε γεννηθεί μια νέα Πολωνία. Διότι παράλληλα με το κομμουνιστικό κράτος, υπήρχε η πολωνική κοινωνία η οποία δεν ταυτιζόταν με αυτό. Και, τρίτον, αποδείκνυε την ύπαρξη στην Πολωνία μιας πραγματικής κοινωνίας των πολιτών, η οποία συζητούσε για τις αξίες της και τις κατευθύνσεις της ανάπτυξής της. Και η «Αλληλεγγύη» καθιστούσε αυτές τις συζητήσεις δυνατές.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.