Νόμος Κατσέλη: Η «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» ζητά απαντήσεις για τόκους και «Ηρακλή»

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, εξαπολύει το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού. Τον κατηγορεί για κωλυσιεργία στην εφαρμογή της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα των funds

Νόμος Κατσέλη: Η «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» ζητά απαντήσεις για τόκους και «Ηρακλή»

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη εξαπολύει το Ανεξάρτητο Κίνημα Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία», με αφορμή πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του σχετικά με την απόφαση 6/2026 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη.

Τι αλλάζει στον υπολογισμό των τόκων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε «το αυτονόητο» για τους δανειολήπτες, που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη: ότι οι τόκοι δεν πρέπει να υπολογίζονται επί του συνολικού οφειλόμενου ποσού, όπως, κατά το Κίνημα, χρέωναν servicers και funds, αλλά επί του πολύ μικρότερου ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει οριστεί.

Η «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» υποστηρίζει ότι η απόφαση αποτελεί ουσιαστική ανάσα για τους δανειολήπτες και αποκατάσταση μιας πολυετούς αδικίας, από την οποία, όπως αναφέρει, «επί χρόνια έχουν ματώσει». Αντί, όμως, η κυβέρνηση να κινηθεί προς την άμεση εφαρμογή της, το Κίνημα κατηγορεί τον υπουργό ότι αναζητά «οδούς διαφυγής» και επικαλείται την ανάγκη εξεύρεσης «ισορροπιών».

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του κ. Πιερρακάκη, ότι το Υπουργείο Οικονομικών «επεξεργάζεται» την απόφαση. Η διατύπωση αυτή χαρακτηρίζεται προβληματική, καθώς, κατά την ανακοίνωση, πρόκειται για αμετάκλητη και δεσμευτική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ως προς το νομικό ζήτημα που έλυσε.

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» και οι «ισορροπίες»

Το Κίνημα στρέφει τα βέλη του και κατά της σύνδεσης της υπόθεσης με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και τις εγγυήσεις του Δημοσίου. Όπως αναφέρει, ο υπουργός, «χάριν εντυπωσιασμού και για να μπερδέψει τα πράγματα», συνέδεσε τις αναζητούμενες «ισορροπίες» με το πρόγραμμα «Ηρακλής», δημιουργώντας ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των funds εις βάρος των δανειοληπτών.

Τα δύο ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Για τον λόγο αυτό, η «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» καλεί τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει δημόσια σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα: ποιες είναι οι «ισορροπίες» που αναζητά το Υπουργείο Οικονομικών και πώς αυτές συνδέονται με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Απαίτηση για άμεση επιστροφή χρημάτων στους δανειολήπτες

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η περίοδος, κατά την οποία οι πολιτικοί «θολώνουν το τοπίο» και κρύβονται πίσω από γενικές δηλώσεις, έχει τελειώσει. Ο αρμόδιος υπουργός, όπως αναφέρεται, οφείλει να εξηγήσει στους δανειολήπτες για ποιον λόγο το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να δυσχεραίνει την εφαρμογή μιας απόφασης που έλυσε αμετάκλητα κρίσιμο νομικό ζήτημα.

Κατά την «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία», μετά την ΟλΑΠ 6/2026, ο παράνομος τοκισμός πρέπει να σταματήσει άμεσα, ενώ τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί για τον λόγο αυτό, πρέπει να επιστραφούν στους δανειολήπτες ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version