Την πληροφορία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά τις ενέργειες ηλεκτρικής σύνδεσης με τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, τη στιγμή που η ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου έχει παγώσει μετέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας & Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλας Φαραντούρης.
Μιλώντας στο MEGA News από τη Νέα Υόρκη, ο Κεφαλλονίτης καθηγητής επιβεβαίωσε πως καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector (GSI) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά την υποβρύχια διασύνδεση της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα. Κάλεσε μάλιστα την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει.
«Κάθε μέρα προκύπτει και μία δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα από την Τουρκία. Τελικά η περίφημη ‘Διακήρυξη των Αθηνών’ ίσχυσε μόνο για τη χώρα μας. Σκοπεύω να θέσω και αυτό το ζήτημα στη συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να αφυπνιστεί επιτέλους και να αντιδράσει» είπε χαρακτηριστικά.
Η αναφορά Ερντογάν για τη σύνδεση Τουρκίας – Κατεχομένων
Χθες από τα κατεχόμενα ανήμερα της μαύρης επετείου εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε μια σειρά «σημαντικών έργων υποδομής». Όπως επεσήμανε «στο πλαίσιο αυτό προχωρά το έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω υποβρυχίου καλωδίου. Καθώς προχωρά αυτό το στρατηγικό έργο, έχουμε επίσης θέσει σε λειτουργία 7 κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βραχυπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού».
