ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν φταίνε όλοι, φταίει η κυβέρνηση

Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπάρχει καμία διακομματική και διαχρονική ευθύνη. Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και είναι όλη δική της

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν φταίνε όλοι, φταίει η κυβέρνηση

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μετά την κατάθεση της δικογραφίας στη Βουλή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν η αναμενόμενη. Κινήθηκε στη γνωστή λογική ότι ναι μεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση αλλά φταίνε και όλοι οι άλλοι μαζί και διαχρονικά. Έτσι το σκάνδαλο περιγράφεται ως μια «διαχρονίζουσα, νοσηρή και πολυπαραγοντική κατάσταση».

Δηλαδή, ψάξε βρες άκρη.

Καλή και άγια η διαχρονικότητα και η πολυπαραγοντικότητα αλλά η δικογραφία των 3000 χιλιάδων σελίδων δεν έχει να κάνει ούτε με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, ούτε με τις επιδοτήσεις προηγούμενων περιόδων. Έχει να κάνει με την περίοδο 2016-2023. Και για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου αφορά την περίοδο από το 2019 και μετά. Δηλαδή κατά την θητεία της σημερινής κυβέρνησης.

Ξεπερνώ την απίστευτη γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα πάρουμε πίσω τα λεφτά και δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο τα γνωστά κορόιδα. Πώς θα πάρουμε τα λεφτά πίσω; Θα στείλουμε εισπρακτικές ή τίποτα άγριους, στους επιτήδειους, θα μας τα δώσουν και όλα καλά; Θα πάμε με τις νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή, χρόνος. Και, εν τω μεταξύ, τι θα λέμε στους ευρωπαίους που θα μας ζητάνε το πρόστιμο που μας έριξαν στο κεφάλι; Περιμένετε, τα μαζεύουμε;

Όλοι ξέρουμε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Πάμε ξανά στις κυβερνητικές πηγές που, εκτός των άλλων, αναφέρονται στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί «ήδη από το 2024» για να μπει τάξη στα πράγματα. Τι πάει να πει «ήδη από το 2024»; Η ΝΔ κυβερνά από το 2019. Χρειάστηκαν δηλαδή, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, πέντε χρόνια για να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης αυτής της «διαχρονικής και πολυπαραγοντικής και νοσηρής κατάστασης».

Αυτό, το λιγότερο, το λες αδράνεια. Και όταν αυτή η αδράνεια έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμα σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις και ένα πρόστιμο 415 εκατ. ευρώ δεν γίνεται να λες ότι για αυτό φταίει το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι του 1986.

Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπάρχει καμία απολύτως διακομματική και διαχρονική ευθύνη. Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και είναι όλη δική της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version