Γεμιστά λαχανικά με πλιγούρι

Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα όταν τα απολαμβάνουμε την επόμενη μέρα.

Προετοιμασία 40′, Ψήσιμο 1 ώρα και 20′

ΥΛΙΚΑ  (για 5-6 μερίδες)

5 πιπεριές κόκκινες

5 ντομάτες

5 κολοκύθια

100 ml ελαιόλαδο

200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

250 γρ. πλιγούρι

50 γρ. πελτές ντομάτας

100 ml κρασί λευκό

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κ.σ. μαύρη σταφίδα

2 κ.σ. κουκουνάρι

1 κ.σ. ζάχαρη

500 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή φτιαγμένος με βιολογικό κύβο

250 γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε τα «καπάκια» από τα λαχανικά και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους. Κρατάμε το εσωτερικό της ντομάτας και το χτυπάμε στο μπλέντερ. Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Σοτάρουμε ελαφρά σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τον μισό ζωμό. Ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°-180°C. Γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τη μέση με τη γέμιση και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους. Τα ραντίζουμε με το εσωτερικό της ντομάτας που χτυπήσαμε στο μπλέντερ, τον υπόλοιπο ζωμό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε τα γεμιστά για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, να πάρουν χρώμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.