Νομοθετικό «σπριντ» με το βλέμμα στο 2023

Στόχος του Μαξίμου, να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο κρίνεται σημαντικό, στον δρόμο προς τις κάλπες

Η αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023, την οποία σήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φρενάροντας» τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του φθινοπώρου, σηματοδοτεί τη συνέχιση και επιτάχυνση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, η οποία έχει ψηφίσει ήδη 330 νομοσχέδια από το 2019.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους «Νέους ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», που φέρνουν δομικές αλλαγές στον τρόπο και στο περιεχόμενο λειτουργίας τους, έλαβε χαρακτήρα κορυφαίας αναμέτρησης και δικαίως, καθώς, όπως φάνηκε από τη «μάχη» που εκτυλίχθηκε, αποτέλεσε την επιτομή των διαμετρικά αντίθετων ιδεολογικών και πολιτικών θεωρήσεων που υπάρχουν για τον χαρακτήρα και τον ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων στη σημερινή εποχή.

Πρόκειται για μια σύγκρουση με βαθιές ρίζες, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου, οι αναφορές του οποίου στον «μύθο της αντίστασης κατά της χούντας» και τον «μύθο του Πολυτεχνείου» πυροδότησαν ένα πανδαιμόνιο αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο» ήταν το διά ταύτα της άποψής του, καταδεικνύοντας τους ανεξόφλητους ιδεολογικούς λογαριασμούς που υπάρχουν γύρω από το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη διαχρονική εξέλιξή του.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ έλαβε χαρακτήρα κορυφαίας αναμέτρησης καθώς αποτέλεσε την επιτομή των διαμετρικά αντίθετων ιδεολογικών και πολιτικών θεωρήσεων για τον χαρακτήρα και τον ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων

«Καταιγίδα» νομοθετικού έργου

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ (μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας) κορυφώθηκε ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων που επιδίωκε η κυβέρνηση στον χώρο της παιδείας. «Υπάρχει όμως ακόμα άφθονο νομοθετικό έργο μπροστά μας», όπως σημειώνει αρμόδιος κοινοβουλευτικός παράγοντας της ΝΔ. Και στην κατεύθυνση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει πολλά, καθώς ο στόχος που υπάρχει είναι να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο επί του οποίου θα κριθεί η κυβερνητική πολιτική στις εκλογές. Μια πορεία όχι τόσο ανέφελη, καθώς μεσολαβεί ένας δύσκολος χειμώνας υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που βαραίνει τα ελληνικά νοικοκυριά, ένα δύσκολο στοίχημα από το οποίο θα κριθούν πολλά.

Στο πλαίσιο αυτό οι εξαγγελθείσες κυβερνητικές δεσμεύσεις για το 2023 περιλαμβάνουν τη νομοθετική διεκπεραίωση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση των συντάξεων μετά το 12ετές «πάγωμά» τους που επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές, μέτρα που μόνο με νόμο μπορούν να αρθούν, ενώ παραμένει το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τελικά και την καταβολή των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις και των δώρων σε όλους, παρά την απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει παράθυρο μόνο για όσους είχαν προσφύγει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Είναι από τα «χαρτιά» που κρατά στο «μανίκι» του το οικονομικό επιτελείο και που σε κάθε περίπτωση θα κριθούν από τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με τις προβλέψεις να είναι αισιόδοξες λόγω του δημοσιονομικού χώρου που αναμένεται να προκύψει την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο (τουρισμός κ.λπ.) αλλά και του κλίματος που θα διαμορφώσει η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, σε συνδυασμό με τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για λήψη νέων μέτρων στήριξης κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Μεταναστευτικό και ψηφιακή διακυβέρνηση

Το νομοθετικό «σπριντ» που σχεδιάζεται περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών σε κρίσιμους τομείς και η προσδοκία είναι να κλείσουν εκκρεμότητες ιδιαίτερης σημασίας. Μεταξύ αυτών ήδη βρίσκεται στα «σκαριά» η επεξεργασία και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τα ασυνόδευτα ανήλικα (Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων), ενώ είναι ήδη υπό ψήφιση ένα σημαντικό από κοινωνικής άποψης νομοσχέδιο το οποίο αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Σε διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης για την ψηφιακή αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη θεσμική της θωράκιση έναντι των νέων μορφών απειλών του κυβερνοχώρου, αλλά και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες μέσω της εισαγωγής θεσμικού πλαισίου για την ορθολογική και ασφαλή αξιοποίησή τους από φορείς του δημόσιου τομέα και από φορείς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής αγοράς.

Μητρώο ΜΜΕ για κρατική διαφήμιση

Ακόμα αναμένεται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ημερήσιες, εβδομαδιαίες και περιφερειακές εφημερίδες και ιστοσελίδες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λαμβάνουν κρατική διαφήμιση. Ετοιμη για συζήτηση στη Βουλή είναι και η κύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανώνυμων εταιρειών με διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ» και «ΔΕΗ ΑΕ», ενώ μεταξύ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και εκείνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε πανεπιστημιακή, η οποία θα διαμορφωθεί στα πρότυπα των ανώτατων παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου βρίσκεται η Σχολή Ευελπίδων, με την προσδοκία να αποτελέσει «ένα κανονικό πανεπιστήμιο». Επίσης, σε τελική φάση βρίσκεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και τρεις δεκαετίες, από την εποχή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών ενώσεων.

Διαδικασίες fast track για τα αιολικά πάρκα

Εξίσου σημαντική νομοθετική παρέμβαση αποτελεί για το κυβερνητικό επιτελείο και το νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, με επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις και τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας. Νομοσχέδιο για το οποίο ήδη διατυπώνονται αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς. Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ως στόχο να ρυθμίσει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων εισάγοντας διαδικασίες fast track για την έγκρισή τους, ώστε η χώρα να αναπτύξει ισχύ 2 GW έως το 2030. Ενώ άλλη μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται είναι εκείνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρίσκονται ήδη στα χαρακώματα, κάνοντας λόγο για «εκτρωματικές διατάξεις» που προβλέπουν απολύσεις και «κούρεμα» δεδουλευμένων οφειλών προς τους εργαζομένους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.