Σε εκτεταμένες αλλαγές στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου, αναμένεται να προχωρήσει το περιβαλλοντικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προφορικές δεσμεύσεις του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε εκπροσώπους 16 περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός και το επιτελείο του δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν τροποποιήσεις, στη βάση των 1.570 σχολίων και προτάσεων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση και με στόχο να βελτιωθεί σημαντικά ώστε να μη θίγει το ενωσιακό και εθνικό κεκτημένο στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
«Για παράδειγμα, ακούσαμε ότι, τελικά, υπηρεσίες αρμόδιες για την προστασία της φύσης θα έχουν ουσιώδη γνώμη στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, και μάλιστα ότι θα είναι καθοριστική όταν μία επένδυση μπορεί να βλάψει μία προστατευόμενη περιοχή», σημειώνει η διευθύντρια πολιτικής του Green Tank κυρία Ιόλη Χριστοπούλου.
 
Ωστόσο, η στάση του Υπουργείου, όπως διαφάνηκε από την τηλε-συζήτηση δεν έχει μεταβληθεί παρά ελάχιστα, όσον αφορά στο καίριο ζήτημα του προκαθορισμού χρήσεων γης στις τέσσερις ζώνες προστασίας που θεσπίζει στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας το νέο σχέδιο νόμου (άρθρο 44). «Το Υπουργείο φαίνεται να εμμένει στον προκαθορισμό, οριζόντια, με λίστα, των χρήσεων που θα επιτρέπονται στις προστατευόμενες περιοχές, αντί να καθορίσει το πλαίσιο ώστε σε κάθε ζώνη προστασίας να επιλέγονται και να εξειδικεύονται εκείνες οι χρήσεις από τον γενικό κώδικα που είναι οι πλέον κατάλληλες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Αναμένουμε όμως να δούμε τη νεώτερη εκδοχή του νομοσχεδίου για να αξιολογήσουμε τις αλλαγές», αναφέρει η κυρία Χριστοπούλου.
 
Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο των τακτικών διμηνιαίων συναντήσεων του υπουργού με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και μετά από την κοινή επιστολή 23 περιβαλλοντικών οργανώσεων που εστάλη στις 30 Μαρτίου, στην οποία ζητούσαν αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που βιώνει ο πλανήτης και έχει οδηγήσει τη Βουλή να λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών.  
 
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook μετά την τηλεδιάσκεψη, αναφέρει τα τρία βασικά σημεία που ξεκαθάρισε μιλώντας στις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:
 
-στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων προχωράμε με βάση όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ ιδιώτες πιστοποιημένοι αξιολογητές), για να πάψουν οι –κατά κοινή ομολογία- μεγάλες καθυστερήσεις  που βάζουν εμπόδια στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό πλαίσιο αντικειμενικότητας και ελέγχου των ελεγκτών από τη δημόσια διοίκηση. Θα φαίνονται όλα αυτά στον νόμο.
-στις περιοχές Natura ορίζουμε συγκεκριμένη λίστα χρήσεων γης (σε 4 κατηγορίες) από την οποία κάθε μελετητής θα επιλέγει, αντί να τις προσδιορίζει εκ του μηδενός, χωρίς περιορισμούς, με κίνδυνο αυθαιρεσίας. Φυσικά τον τελικό λόγο θα έχει πάντα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τελικά, δηλαδή, το ΣτΕ θα είναι ο ελεγκτής (μέσω του Προεδρικού Διατάγματος).
 
-όσο για τον οργανισμό για τις προστατευόμενες περιοχές (που αποτελεί μετεξέλιξη του σημερινού ΕΚΠΑΑ), υπογράμμισα ότι ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα οργανώσεων και φορέων και ενισχύεται η διακυβέρνηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Με σημαντικούς πόρους -για πρώτη φορά ουσιαστικά-, συμμετοχή τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, διαφάνεια στη στελέχωση, ρυθμίσεις για φύλαξη και διαχειριστική επάρκεια για την ενίσχυση της έρευνας, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την προώθηση βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.
 
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του τροποποιημένου νομοσχεδίου όταν αυτό κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.