Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για τη διάσωση της α’ κατοικίας

Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν το απόγευμα της Πέμπτης στις 7 μ.μ. σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε νέα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Οι δύο πλευρές φέρονται να οδεύουν προς συμφωνία, πιθανότατα εντός της ημέρας.

Τα όρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, του οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη και του υπολοίπου του δανείου αποτελούν τα τρία σημεία – κλειδιά στα οποία φαίνεται να έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος.

Η πρόταση που δόθηκε στους τραπεζίτες με σκοπό να «τρέξουν» όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να υπολογισθούν οι πρόσθετες προβλέψεις αναφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι θα ρυθμιστούν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και εταιρικά δάνεια με εγγύηση πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό του δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 120.000-150.000 ευρώ.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι με τα δεδομένα αυτά, υπό την ομπρέλα προστασίας θα μπορούν να μπουν περισσότερα από 200.000 δάνεια.

Ήδη στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί 30.529 πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, με ημερομηνία εκτέλεσης έως τον Σεπτέμβριο του 2019, εκ των οποίων 683 έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει μεγάλο, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να το αντιμετωπίσουν δραστικά, θα εντατικοποιήσουν τις κινήσεις τους έναντι των κόκκινων δανειοληπτών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.