Όλη η Ήπειρος σε μια παράσταση

Φιλόδοξο εγχείρημα σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου – Μουσικοθεατρική - χορευτική παράσταση στο Ηρώδειο από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία

Στόχος της μεγάλης μουσικοθεατρικής – χορευτικής παράστασης που διοργανώνει την Τετάρτη 3 Oκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι ένα ταξίδι στον μύθο, στην πραγματικότητα και στην ιστορία της Ηπείρου, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας.
Το εγχείρημα που σκηνοθετείται από τον Αντώνη Τσάβαλο είναι τόσο φιλόδοξο όσο δείχνει: μια προσπάθεια αποκάλυψης των διαστάσεων του αρχαίου, του βυζαντινού, του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού της.
Από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το ιερό μαντείο, την αρχαία Νικόπολη και τον μυθικό Αχέροντα, μέχρι τα θαυμαστά τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια, τη «λίμνη των θρύλων» με την καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και την ξακουστή μουσική παράδοση του Πωγωνίου, του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, η διαδρομή της Ηπείρου στα άκρα της οικουμένης χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα. Οι Ηπειρώτες ξεχύθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης και με την έντονη ζωή, τα πάθη και το συνεχές ταξίδι τους παρέδωσαν μεγάλη προσφορά στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εκπρόσωποι όλων των τεχνών συντρέχουν για την ανάδειξη της λαμπρής ηπειρώτικης δημιουργίας, του ζηλευτού υλικού και άυλου πολιτισμού της στους αιώνες της ιστορίας της. Λαμπροί μουσικοί που θα λάβουν μέρος στην παράσταση είναι ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Ναπολέων Δάμος, ο Γιώργος Κωτσίνης,  ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, ο Σάββας Σιάτρας, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Κώστας Τζίμας, ο Γιάννης Παπακώστας,  ο  Μάκης Κιάμος, η Παγώνα Αθανασίου και ο Δημήτρης Υφαντής. Θα  συνεργαστούν με τη Χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, τα πολυφωνικά σχήματα «Κυράδες της Ανω Δερόπολης», «Χαονία» και εργαστήρι πολυφωνικού ΠΣΕ, καθώς και με μια πανδαισία ηπειρώτικων χορευτικών ομίλων επί σκηνής.
Συμμετέχουν επίσης ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Αρμένης, ο Παντελής Παπαδόπουλος, η Θεοδώρα Σιάρκου, η Ρηνιώ Κυριαζή, ο Βασίλης Σιάφης, ο Γιώργος Νάκος, ο Τάσσος Νούσιας, η Ρηνιώ Μπάλκου-Παπαδοπούλου, ο Λάμπρος Γραμματικός και ο Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος. Οδηγός τους η λογοτεχνική δημιουργία των σπουδαίων συγγραφέων της Ηπείρου: Κ. Κρυστάλλης, Χ. Χριστοβασίλης, Μ. Γκανάς, Τ. Πορφύρης, Ν. Χουλιαράς, Δ. Χατζής, Χ. Μηλιώνης, Δ. Τζιόβας, Σ. Δημητρίου, Β. Γκουρογιάννης και τόσοι άλλοι.
Ο Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είχε τον συντονισμό της έρευνας με συνεργάτες τους Γεώργιο Κίτσιο (λέκτορας Εθνομουσικολογίας ΑΠΘ), δρα Θανάση Κούγκουλο (ΕΔΙΠ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Γιάννη Παππά (φιλόλογο – συγγραφέα) και Ανδρομάχη Μπούνα (διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας). Η έρευνα και σύνθεση των κειμένων έγινε από τον Αντώνη Τσάβαλο και τη Φεβρωνία Ρεβύνθη, ενώ η εκτέλεση παραγωγής είναι του «Κρίκος Πολιτιστικά Δρώμενα».
Προπώληση εισιτηρίων:
viva.gr https://www.viva.gr/tickets/music/irodeio/i-ipeiros-taxidevei/
Τιμές εισιτηρίων: 15, 25, 35, 45, 60 ευρώ.
Πληροφορίες:  (+30) 210-6109.513, www.cricos.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.