Eurostat: Στο 2,5% η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2017

Αυξήθηκε κατά 2,5% το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και την ΕΕ το 2017, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας κάλπασε η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση την χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat, το ΑΕΠ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,5% το 2017.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης που καταγράφεται από το 2007, όταν το ΑΕΠ των «28» είχε αυξηθεί κατά 2,7%.

Στη ζώνη του ευρώ η ανάπτυξη πέτυχε επίσης ρεκόρ δεκαετίας. Το ΑΕΠ των «19» αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,5%, το υψηλότερο ποσοστό μετά το 3% που είχε καταγραφεί το 2007, την τελευταία χρονιά δηλαδή προτού ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που στην Ευρώπη έλαβε γρήγορα τη μορφή (και) κρίσης χρέους.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου δηλαδή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το ίδιο ποσοστό (0,6%) αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση και το ΑΕΠ της μεγαλύτερης και ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της γερμανικής.

Στη Γαλλία το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη ήταν επίσης 0,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ στην Ισπανία κατεγράφη κατά τι ισχυρότερη, στο 0,7%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που είχε δημοσιοποιήσει η Eurostat στα τέλη Ιανουαρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.