Παίρνετε αντιβιοτικά; Μάθετε για τα συμβιοτικά!

Τα αντιβιοτικά αποτελούν λύση στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων που μας ταλαιπωρούν τον χειμώνα καθώς, εκτός από την εκρίζωση των παθογόνων μικροβίων, συνδράμουν στην ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως συχνά χρησιμοποιούνται λανθασμένα ως θεραπευτική αγωγή, ακόμα και για την αντιμετώπιση απλών ιώσεων όπως το κρυολόγημα, ενώ πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς τα χρησιμοποιούν στα παιδιά τους χωρίς ιατρική συμβουλή.

Τα αντιβιοτικά αποτελούν λύση στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων που μας ταλαιπωρούν τον χειμώνα καθώς, εκτός από την εκρίζωση των παθογόνων μικροβίων, συνδράμουν στην ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως συχνά χρησιμοποιούνται λανθασμένα ως θεραπευτική αγωγή, ακόμα και για την αντιμετώπιση απλών ιώσεων όπως το κρυολόγημα, ενώ πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς τα χρησιμοποιούν στα παιδιά τους χωρίς ιατρική συμβουλή.
Η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι πάντα ανεκτή από τον οργανισμό, καθώς αρκετά συχνά επιφέρει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η διάρροια, το κοιλιακό άλγος και οι κράμπες. Ειδικά τα συμπτώματα διάρροιας μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα βασανιστικά και… οι επισκέψεις στην τουαλέτα συχνές.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη διάρροια από αντιβίωση

Οσο και αν μεγαλώνουμε, κάποιες αναμνήσεις τις κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Σίγουρα θα θυμάστε, όταν αρρωσταίνατε, πως η μαμά σας να επέμενε να φάτε ένα γιαούρτι πριν να πάρετε την αντιβίωση. Από ό,τι φαίνεται, κάτι ήξερε.
Η κατανάλωση γιαουρτιού αποτελεί μια συνήθεια παραδοσιακή κατά την περίοδο λήψης αντιβίωσης, απόλυτα σωστή, αφού το γιαούρτι περιέχει καλλιέργειες φιλικών προς την υγεία μικροοργανισμών.
Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της σχετιζόμενης με τα αντιβιοτικά διάρροιας και στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο μετά τη λήψη αντιβίωσης.
Ωστόσο, ήρθε η ώρα να μάθετε για πιο εξελιγμένα σκευάσματα που ονομάζονται συμβιοτικά. Tα συμβιοτικά είναι σκευάσματα όπου τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό και έχουν συνεργιστικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμβιοτικά προάγουν την ανάπτυξη των bifidobacteria, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.

Παιδιά και νήπια άνω των 3 ετών

Στην περίπτωση εμφάνισης διάρροιας ή άλλων εντερικών προβλημάτων στα παιδιά και νήπια, αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με τη χρήση ειδικών συμβιοτικών σκευασμάτων. Είναι φιλικά προς τον ευαίσθητο οργανισμό τους και η καλύτερη επιλογή ώστε να τα βοηθήσετε με φυσικό τρόπο να ξεπεράσουν τα συμπτώματα και να ανακουφιστούν.
Ισορροπημένη διατροφή
Τέλος, εκτός από την κατανάλωση συμβιοτικών, είναι σημαντικό η διατροφή του πάσχοντος να είναι απαλλαγμένη από όποια τροφή ενδέχεται να ερεθίσει το έντερο και παράλληλα να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες σε υγρά.

Αντιβίωση; Συμβίωση!

¢ Τα αντιβιοτικά μπορούν να σκοτώσουν τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, αλλά επίσης να βλάψουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπορούν να σας βοηθήσουν τα συμβιοτικά.
¢ Τα συμβιοτικά μπορούν να συμβάλουν και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο.
¢ Τα συμβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η διάρροια, ο τυμπανισμός, ο μετεωρισμός και επίσης η δυσανεξία στη λακτόζη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.