Αζωοσπερμία: Αντιμετωπίζεται;

Δεν είναι λίγοι οι άνδρες οι οποίοι στο πλαίσιο εξέτασης σπέρματος έρχονται αντιμέτωποι με τον όρο «αζωοσπερμία».

Δεν είναι λίγοι οι άνδρες οι οποίοι στο πλαίσιο εξέτασης σπέρματος έρχονται αντιμέτωποι με τον όρο «αζωοσπερμία». Ομως, τι σημαίνει αζωοσπερμία; Μπορεί να θεραπευτεί; Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που διαγνώστηκε με αζωοσπερμία;
Περίπου το 10% των υπογόνιμων ανδρών πάσχουν από αζωοσπερμία. Δηλαδή, κατά την εκσπερμάτωση παράγουν σπερματικό υγρό χωρίς να περιέχει σπερματοζωάρια! Η διάγνωση της αζωοσπερμίας γίνεται με μια απλή εξέταση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα).
Τις περισσότερες φορές, η αζωοσπερμία είναι μη αναστρέψιμη. Δηλαδή, δεν υπάρχει αγωγή ή επέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση. Επίσης, τα αίτια που την προκαλούν, συχνά, μας είναι άγνωστα. Ιστορικό κρυψορχίας, χημειοθεραπείας και χρήση ναρκωτικών έχουν συσχετιστεί με την αζωοσπερμία. Ομως, υπάρχουν πολλοί αζωοσπερμικοί άνδρες χωρίς παρόμοιο ιστορικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει γενετική βάση στην αζωοσπερμία, η οποία, προς το παρόν, μας είναι εν μέρει γνωστή.
Οταν διαπιστωθεί αζωοσπερμία, είναι απαραίτητο να γίνει επανέλεγχος στο επόμενο διάστημα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αρχική διάγνωση. Ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία διερεύνησης της αζωοσπερμίας που περιλαμβάνει λήψη ατομικού ιστορικού, υπέρηχο οσχέου, ορμονικό έλεγχο και γενετικές εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί η πιθανότητα ανεύρεσης σπερματοζωαρίων στους όρχεις.
Το 70%-80% των αζωοσπερμικών ανδρών έχουν σπερματοζωάρια στους όρχεις τους! Αυτός είναι ο λόγος που, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι αζωοσπερμικοί άνδρες υποβάλλονται σε βιοψία όρχεων με στόχο να διαπιστωθεί η παρουσία και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγουν.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στην αποτελεσματικότητα των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση ορχικών σπερματοζωαρίων. Τα σπερματοζωάρια αυτά, με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, οδηγούν πια σε υψηλά ποσοστά γονιμοποίησης και υγιών εγκυμοσυνών. Σήμερα, τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αζωοσπερμίας, χάρη στην πρόοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της επιστήμης, μπορούν πλέον να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί.
Στο άμεσο μέλλον αναμένονται σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις τόσο στο επίπεδο της κατανόησης της γενετικής βάσης που προκαλεί την αζωοσπερμία όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ορχικά σπερματοζωάρια.
Το ζευγάρι που έρχεται αντιμέτωπο με την αζωοσπερμία δεν πρέπει να απογοητεύεται. Οι ειδικοί θα τους προσφέρουμε την κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση, τις διαθέσιμες επιλογές και την ενδεδειγμένη λύση.

Micro-TESE
Σε περιπτώσεις µη αποφρακτικής αζωοσπερµίας, όταν δηλαδή το επίπεδο της σπερµατογένεσης είναι πολύ χαµηλό, η πιο ενδεδειγµένη µέθοδος διερεύνησης θεωρείται η µέθοδος της βιοψίας µε Micro-TESE. Με τη µέθοδο αυτή, ο ειδικός χειρουργός ουρολόγος, µε τη χρήση µικροσκοπίου, αφαιρεί µόνο τα ορχικά σωληνάρια µέσα στα οποία είναι περισσότερο πιθανό να υπάρχουν σπερµατοζωάρια. Τα δείγµατα αυτά ελέγχονται άµεσα από εµβρυολόγο, µε τη βοήθεια µικροσκοπίου, την ώρα του χειρουργείου. Σε περίπτωση ανεύρεσης ώριµων σπερµατοζωαρίων, αυτά καταψύχονται ή χρησιµοποιούνται άµεσα για γονιµοποίηση των ωαρίων της γυναίκας. Η συγκεκριµένη µέθοδος βιοψίας αυξάνει κατά περίπου 20% την πιθανότητα ανεύρεσης σπερµατοζωαρίων σε σχέση µε την κλασική µέθοδο της βιοψίας όρχεων.

Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου είναι MSc, BSc Sr Clinical Embryologist Διευθύντρια Εργαστηρίων Embryolab www.embryolab.eu, info@embryolab.eu

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.