Ο Ρατσισμός δεν πεθαίνει

Μόνο οργή ένοιωσα, διαβάζοντας την εισαγωγή του άρθρου του Γ. Βέλτσου «Εγκεφαλικό», δημοσιευμένο στην εφημερίδα σας, ΤΟ ΒΗΜΑ. την 17/04/2016:

«Oλο και περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πάθει εγκεφαλικό και τους συναντώ στον δρόμο α λα μπρατσέτα με Βουλγάρες μου δίνουν την εντύπωση – λόγω της φτωχοποίησης – πως αυτοί είναι οι κακοπληρωμένοι συνοδοί και οι Βουλγάρες τα αφεντικά.»

Αφού γλύτωσα το πραγματικό εγκεφαλικό (για το οποίο ο Γ.Β. έμμεσα προειδοποιεί τον αναγνώστη του), αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή. Θυμήθηκα κάποιες περιπτώσεις έκφρασης ρατσισμού, όπως:

– η 23χρονη Β. Παπαχρήστου είχε προκάλεσε σάλο με το σχόλιο: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα… Τουλάχιστον τα κουνούπια του δυτικού Νείλου… θα τρώνε σπιτικό φαγητό!»

– Ο καθ. Γ. Μπαμπινιώτης στο νέο ετυμολογικό λεξικό του θεωρούσε «βούλγαρος» υβριστική λέξη (το λήμμα του λεξικού: «Βούλγαρος»: αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί, (καταχρ. – υβριστ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του Π.Α.Ο.Κ.), τις δε φιλιππινέζες θεωρούσε υπηρέτριες.

Ο Γ.Β. συνεχίζει την ρατσιστική παράδοση, ορίζοντας ότι οι Βουλγάρες έχουν αφεντικά τους Έλληνες με εγκεφαλικό!

Δυστυχώς, όσα πτυχία και να έχει κανείς, η έλλειψη της οικογενειακής ανατροφής δεν αντικαθίσταται. Ούτε καν με αντιρατσιστικούς νόμους.

Οι άνθρωποι σαν τον Γ.Β.θα συνεχίσουν να υπάρχουν, έως ώστε αλλάξει η νοοτροπία του Ελληνικού λαού.

Δεν έχω λόγια για να εκφράσω την αγανάκτησή μου προς τον Γ.Β.Για τώρα είμαι ευτυχής, που απέφυγα το εγκεφαλικό.

Κώστας Μαρίτσας

Φιλόσοφος

Βούλγαρος

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.