Μέσα στον παράξενα νοσηρό κόσμο του Ντέιβιντ Λιντς

Τέσσερις ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς απαρτίζουν το επόμενο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

Τέσσερις ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς απαρτίζουν το επόμενο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, η οποία ακούραστα συνεχίζει την προσπάθειά της προβάλλοντας ταινίες που σπανίως μπορούμε να δούμε πλέον στην μεγάλη οθόνη. Είναι δε πολύ χαρμόσυνο που τα αφιερώματα αυτά βρίσκουν εξαιρετική υποδοχή από το κοινό, διψασμένο για κινηματογράφο ποιότητας αλλοτινών εποχών.

Το ντεμπούτο του Ντέιβιντ Λιντς στην μεγάλου μήκους ταινία έγινε το 1977 με το «Eraserhead», μια ασπρόμαυρη ταινία που φέρει ξεκάθαρα τις επιρροές του σκηνοθέτη από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό της μεσοπολεμικής Γερμανίας. Η γέννηση ενός δύσμορφου παιδιού οδηγούν τον πατέρα του (Τζακ Νανς) στην παράνοια και τον θεατή στην καρδιά ενός καταπιεστικού εφιάλτη γεμάτο ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και τερατώδεις φιγούρες, ένα ταξίδι στο ταραγμένο μυαλό ενός σχιζοφρενούς.
Με το θρίλερ «Μπλε Βελούδο» (1986), μια ματιά στη νοσηρή πλευρά της καθαρής αμερικανικής επαρχίας της φρέσκιας κερασόπιτας και του αχνιστού καφέ, ο Ντέιβιντ Λιντς απογειώθηκε στο πάνθεον των σημαντικότερων σκηνοθετών της γενιάς του, διεκδικώντας μάλιστα το Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.
Τέσσερα χρόνια αργότερα η «Ατίθαση καρδιά» (1990) θα του χάριζε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών: Ένα ενοχλητικά βίαιο αλλά υποβλητικό οδικό ταξίδι, μέσα από το οποίο δυο νέοι (Νίκολας Κέιτζ, Λόρα Ντερν) διασχίζουν μια εφιαλτική Αμερική αναζητώντας κομμάτια του αληθινού εαυτού τους αλλά και να ζήσουν τον αμόλυντο έρωτά τους.
Το τετράπτυχο ολοκληρώνεται με την «Χαμένη λεωφόρο» (1997) μια ταινία που «διαπερνά τάχιστα τα στρώματα του συνειδητού για να φτάσει, με όχημα τη φαντασία, στο σταθμό του ασυνείδητου: εκεί όπου λειτουργεί η γεννήτρια των ονείρων» όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Κινηματογραφικά Δεινά-Από τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Όζου» ο κριτικός κινηματογράφου Θωμάς Λιναράς.
Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 10/12
18:30 Eraserhead
21:00 Μπλε βελούδο
Παρασκευή 11/12
18:30 Χαμένη λεωφόρος
21:00 Ατίθαση καρδιά
Σάββατο 12/12
18:30 Μπλε βελούδο
21:00 Χαμένη λεωφόρος
Κυριακή 13/12
18:30 Ατίθαση καρδιά
21:00 Eraserhead

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.