Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων που αναζητούν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Οι κροατικές αρχές μετέφεραν με λεωφορεία χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Ουγγαρία, μετά το κλείσιμο συνοριακών περασμάτων και την δήλωση του κροάτη πρωθυπουργού ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί το βάρος των προσφύγων, δεν θα τους καταγράφει και δεν θα τους φιλοξενεί.
Λίγο αργότερα, επιβιβάστηκαν σε ουγγρικά λεωφορεία με άγνωστο προορισμό.
Νωρίτερα, ο κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς σημείωσε ότι αντιμέτωπο με την εισροή περισσότερων από 14.000 πρόσφυγες σε διάστημα μόλις δύο ημερών, το Ζάγκρεμπ θα επιτρέπει στους μετανάστες να προχωρήσουν προς άλλες χώρες.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως περισσότερα από 10 λεωφορεία κατευθύνονταν προς την ανατολική κροατική πόλη Όσιγεκ, όταν έστριψαν αιφνιδίως προς τα σύνορα με την Ουγγαρία.
Ούγγροι στρατιώτες και δύο οχήματα χάμβι που φέρουν πολυβόλα είχαν επίσης πάρει θέσεις στη μεθοριακή διάβαση την ώρα που οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν από τα λεωφορεία. Η Ουγγαρία, η οποία δέχθηκε πυρά πανταχόθεν, επειδή έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού κατά προσφύγων την Τετάρτη, ξεκίνησε να τοποθετεί συρματόπλεγμα και στα σύνορα με την Κροατία, ενώ έχει ήδη στείλει εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα σερβο-ουγγρικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν.
H Σλοβενία καταγγέλλει ότι η Κροατία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ. Ο σλοβένος υφυπουργός Εσωτερικών Μπόστιαν Σέφιτς δήλωσε πως η αστυνομία ετοιμάζει πρόσθετες μονάδες ενόψει μιας εισροής μεταναστών από την Κροατία.
Η χώρα ανακοίνωσε ότι περιμένει την άφιξη περίπου 1.000 προσφύγων μέσα στο επόμενο 24ωρο.
Οι αποφάσεις των επιμέρους χωρών της Ευρώπης για το προσφυγικό έχει δημιουργήσει εντάσεις στον ευρωπαϊκό χώρο.
Την απόφαση της Κροατίας να στείλει πίσω στην Ουγγαρία πρόσφυγες καταδίκασε η Βουδαπέστη, χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως απαράδεκτη».
Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς είπε στο Associated Press ότι παρ’ όλο που η Κροατία γνώριζε τι θα αντιμετώπιζε, «το σύστημα τροφοδοσίας της κατέρρευσε σε μία μόλις ημέρα. Η Ουγγαρία τα κατάφερνε επί εννέα συνεχόμενους μήνες».
Σημείωσε ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο για μία ευρωπαϊκή χώρα να μην σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, απλά και μόνο επειδή δεν είναι προετοιμασμένη» και προέβλεψε ότι η Κροατία «θα πάει χρόνια πίσω» στην προσπάθειά της να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.
Νωρίτερα, επίθεση στην Ουγγαρία είχε εξαπολύσει και η Κροατία για την απόφασή της να ξεκινήσει την κατασκευή ενός συρματοπλέγματος στα σύνορα των δύο χωρών.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Οστόγιτς δήλωσε ότι «τα τείχη δεν εμπόδισαν ποτέ κανέναν, αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Το συρματόπλεγμα της Ουγγαρίας δεν θα σταματήσει το κύμα των ανθρώπων, αυτές οι τρελές ιδέες δεν είναι η λύση».
Ένταση επικρατεί, όμως, τις τελευταίες ημέρες και στις σχέσεις Σερβίας – Ουγγαρίας για την άρνηση της δεύτερης να αποδεχθεί το κύμα προσφύγων που έρχεται από τη Σερβία και την απαίτηση της Ουγγαρίας προς το Βελιγράδι να αναλάβει δράση.
