Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Πιο φτηνή από Coca Cola η χειροβομβίδα

Οι χειροβομβίδες είναι από την Κίνα και τη Βουλγαρία. Οι όλμοι από το Σουδάν. Οι εκτοξευτήρες πυραύλων από το Ιράν. Οι σφαίρες από τη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Τσεχία, αλλά εκείνες για τα κυνηγετικά όπλα από την Ισπανία και το Καμερούν.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Πιο φτηνή από Coca Cola η χειροβομβίδα
Οι χειροβομβίδες είναι από την Κίνα και τη Βουλγαρία. Οι όλμοι από το Σουδάν. Οι εκτοξευτήρες πυραύλων από το Ιράν. Οι σφαίρες από τη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Τσεχία, αλλά εκείνες για τα κυνηγετικά όπλα από την Ισπανία και το Καμερούν. Μία λεπτομερής μελέτη του οπλισμού που κυκλοφορεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως παρουσιάζεται σε άρθρο του BBC, προσφέρει μία κατατοπιστική ματιά στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων αλλά και του τρόπου που αυτά καταλήγουν – έννομα ή παράνομα – στα χέρια των ανταρτών.
Όταν οι άντρες της Σελέκα – μίας συμμαχίας, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνων, ανταρτών που βρέθηκαν στην εξουσία το 2013 – απέκτησαν όπλα, πυροδοτήθηκε ένας εμφύλιος πόλεμος που κατέληξε στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Η έκθεση, της βρετανικής Conflict Armament Research Group που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι το πλέον διαδεδομένο όπλο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι οι χειροβομβίδες τύπου 82-2. «Είναι τόσο διαδεδομένες που μπορούν να αγοραστούν έναντι 50 σεντ με ένα δολάριο έκαστη, λιγότερα από ένα μπουκάλι Coca Cola» αναφέρει η έρευνα.
Και συνεχίζει: «Είναι μικρές και μπορούν να κρυφθούν εύκολα, οι χειροβομβίδες συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και έχουν προκαλέσει τραυματισμούς και θανάτους μεταξύ των πολιτών στο Μπανγκί και αλλού». Μία παρτίδα 25000 χειροβομβίδων τύπου 82-2, βρέθηκε να έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα με προορισμό τον βασιλικό στρατό του Νεπάλ.. Ωστόσο, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιου είδους χειροβομβίδες. Κάποια όπλα αποσπάστηκαν από τα κυβερνητικά οπλοστάσια, ενώ άλλα εισήχθησαν παράνομα στη χώρα από ξένους μισθοφόρους. Τα περισσότερα ωστόσο εισήλθαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από γειτονικά κράτη και κυρίως το Σουδάν.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version