Κάτω από τα 70 δολ. το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας έπεσαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έπειτα από την κυριαρχία των Σαουδαράβων στη φθινοπωρινή σύνοδο του OPEC και την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ να μη μειώσει την παραγωγή του.

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας έπεσαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έπειτα από την κυριαρχία των Σαουδαράβων στη φθινοπωρινή σύνοδο του OPEC και την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ να μη μειώσει την παραγωγή του.

Μετά την απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη, στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κατά περίπου 5 δολάρια συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης και έπεσε στα 71,58 δολάρια το βαρέλι.

Περίπου 5 δολάρια ήταν οι ημερήσιες απώλειες (οι μεγαλύτερες από το Μάιο του 2011) και για την τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, που υποχώρησε στα 68,20 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» από τον περασμένο Ιούνιο ξεπερνούν το 30%.

«Οι τιμές βρίσκονται πλέον αποκλειστικά στα χέρια της αγοράς», δήλωσε στο Reuters Global Oil Forum ο Ντομινίκ Τσιρικέλα, διευθυντής του εδρεύοντος στη Νέα Υόρκη Energy management Institute.

Ερωτηθείς αν οι χώρες του OPEC, οι οποίες συνεισφέρουν κατά περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, έπραξαν ορθά αποφασίζοντας να μη προχωρήσουν σε μείωση της πετρελαϊκής προσφοράς, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναΐμι απάντησε: «Έπραξαν ορθότατα»!

Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, η συνάντηση των καθ’ ύλην αρμοδίων υπουργών του OPEC διήρκεσε πέντε ώρες. Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «πόλεμο τιμών στους κόλπους του πετρελαϊκού καρτέλ», καθώς πολλοί υπουργοί τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της μείωσης της προσφοράς προκειμένου να ανέβουν οι τιμές.

Αναλυτές πιστεύουν, ωστόσο, ότι η στρατηγική της μεγαλύτερης σε παραγωγή και σε πολιτική και διπλωματική επιρροή χώρα του OPEC, της Σαουδικής Αραβίας, είναι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα μη συμφέροντα για την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

Πρόκειται για μια μέθοδο εξόρυξης πετρελαίου που έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα η αμερικανική αγορά να έχει περιορίσει πολύ την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Οι ειδικοί τοποθετούν στα 75-76 δολάρια το βαρέλι το όριο που καθιστά ασύμφορη την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.