Επιχειρείν: Γεύση γένους θηλυκού

Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που άνοιξα ένα βαζάκι με γλυκό μανταρίνι Ηδιστον. Το άρωμά του γέμισε το σπίτι και στάθηκε αδύνατο σε όλη την οικογένεια να αντισταθεί. «Εχουμε εξαιρετικής ποιότητας εσπεριδοειδή στη χώρα μας και σε μεγάλη αφθονία. Γιατί να μην τα αναδείξουμε;» μου είπε η Νάνσυ Λαζάρου όταν της το ανέφερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο εργαστήριο Ηδιστον που, μαζί με την Αναστασία Αρώνη, δημιούργησε το 1997 στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Νάνσυ και Αναστασία: δύο γυναίκες με κοινό όνειρο να επαναφέρουν μνήμες από τα παλιά με μια σύγχρονη ματιά. Πράγματι, το Ηδιστον καταφέρνει να συνδυάσει το χθες με το σήμερα. Μαρμελάδες, χυμοί και γλυκά του κουταλιού, όλα καμωμένα με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με όσα απαιτεί η εποχή: φρέσκα φρούτα από τους καλύτερους παραγωγούς της χώρας, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη, με το σωστό βράσιμο, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, σε μια λιτή συσκευασία.

Το ταξίδι της μαρμελάδας

Τα πάντα μπορούν να γίνουν μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού στον Ηδιστον . Από το κυδώνι και το βύσσινο, ως το περγαμόντο, το σύκο (η μαρμελάδα σύκο που φτιάχνουν είναι ίσως η ωραιότερη της αγοράς), το πορτοκάλι, το καρπούζι και ό,τι άλλο ονειρεύεται ο ουρανίσκος. Τα περισσότερα κιβώτια από αυτά που αντικρίζω την ημέρα της επίσκεψής μου «αναχωρούν» για Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Βρετανία, Ισπανία και αλλού. Η Αναστασία Αρώνη, που έχει μεγαλώσει στο Σίδνεϊ, εξομολογείται συγκινημένη ότι εκπληρώθηκε ένα όνειρο ζωής, καθώς τα προϊόντα Ηδιστον βρίσκονται στα καλύτερα εστιατόρια της Αυστραλίας.

Η ουσία των πραγμάτων

Η αρχή όμως δεν ήταν εύκολη: «Ιδρώσαμε για να καταφέρουμε να εδραιώσουμε το γλυκό κεράσι. Ο κόσμος είχε συνηθίσει το κεράσι με τις κόκκινες χρωστικές και δεν εμπιστευόταν το δικό μας, γιατί υστερούσε σε χρώμα» εξομολογούνται η Αναστασία και η Νάνσυ. Με επιμονή, όμως, και σκληρή δουλειά κατάφεραν να προβάλουν τη σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από ένα βαζάκι! Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Η μαρμελάδα φράουλα, για παράδειγμα, παρασκευάζεται από ολόφρεσκες φράουλες, των οποίων τα κομματάκια διατηρούν το άρωμα του φρούτου αναλλοίωτο. Χρειάστηκαν, ωστόσο, πολλές δοκιμές για να καταλήξουν στο γευστικό αυτό αποτέλεσμα που ξετρελαίνει και τον πιο επιφυλακτικό.

Ανανεωμένη παράδοση

«Κάθε δύο μέρες έχουμε την έννοια των φρούτων. Η πρώτη ύλη πρέπει να είναι ξεχωριστή» σημειώνει η Νάνσυ, καθώς μου φέρνει να δοκιμάσω μία από τις νέες δροσερές δημιουργίες τους: λεμονάδα με λεβάντα. «Χρειάστηκαν άπειροι συνδυασμοί για να καταλήξουμε σε αυτό το προϊόν» προσθέτει η Αναστασία. Πρόκειται για την παραδοσιακή λεμονάδα, συνδυασμένη υπέροχα με αρωματική λεβάντα σε συμπυκνωμένη μορφή, που την αραιώνεις με παγωμένο νερό ή με ανθρακούχο. Δροσερή, αρωματική, σίγουρα θα αγαπηθεί, αφού, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά στέβια. Κυκλοφόρησαν δε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δύο ακόμη εξαιρετικοί συνδυασμοί με στέβια, η λεμονάδα με δυόσμο και η λεμονάδα με τζίντζερ, καθώς και μία «κόκκινη» λεμονάδα με φραμπουάζ και ελάχιστη ζάχαρη.

Τολμηροί συνδυασμοί

Νομίζω ότι εδώ βρίσκεται η πρωτοτυπία του Ηδιστον. Η Νάνσυ Λαζάρου και η Αναστασία Αρώνη έχουν αστείρευτη δημιουργικότητα, είναι γεμάτες ιδέες για ευφάνταστους συνδυασμούς. «Εχεις δοκιμάσει πράσινη σαλάτα με γλυκό τριαντάφυλλο, φρυγανισμένο ψωμί με ξινομυζήθρα και γλυκό σύκο; Εχεις βάλει μέσα στο πράσινο τσάι ένα κομματάκι γλυκό περγαμόντο;» οι προτάσεις σερβιρίσματος πέφτουν βροχή. «Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε φάβα γαρνιρισμένη με σάλτσα από καραμελωμένα κρεμμύδια ή να τη χρησιμοποιήσεις σε σπιτικά μπέργκερ». Και πραγματικά, όλοι αυτοί οι συνδυασμοί δίνουν μια άλλη εικόνα στα παραδοσιακά γλυκά μας. Τελικά, ένα γλυκό του κουταλιού μπορεί να γίνει ισχυρό brand name για τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Ηδιστον: Ζαΐμη 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2533 698, www.idiston.com.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.