Η οικονομετρία και οι κάλπες

Επιτέλους για πρώτη φορά το προεκλογικό πρόγραμμα ενός κόμματος - γιατί μη γελιόμαστε

Επιτέλους για πρώτη φορά το προεκλογικό πρόγραμμα ενός κόμματος –γιατί μη γελιόμαστε, το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ –κοστολογείται από το ίδιο αλλά και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα οι προσεκτικοί αναλυτές θα παρατήρησαν ότι υπάρχει ταύτιση στις εκτιµήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου για το κόστος των παροχών προς τους χαµηλοσυνταξιούχους, τους άστεγους, τη µείωση της φορολογίας στα ακίνητα, την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, του προγράµµατος καταπολέµησης της ανεργίας και µείωσης του κόστους ενέργειας για τη βιοµηχανία και την παροχή δωρεάν ρεύµατος στα φτωχά νοικοκυριά. Αυτή είναι η ευχάριστη πλευρά, αφού όπως θυµόµαστε στις εκλογές του 2012 η αξιωµατική αντιπολίτευση βρήκε ανοιχτές τις πόρτες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ώστε να ενηµερωθεί για τα δηµόσια οικονοµικά. Σήµερα, τα στελέχη τους συµφωνούν…
Οι µεγάλες διαφορές στις εκτιµήσεις δηµιουργούνται όταν στην επίσηµη κοστολόγηση το υπουργείο «φορτώνει» στο πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ 10 δισ. ευρώ από το κόστος της διαγραφής προστίµων, προσαυξήσεων από οφειλές στο Δηµόσιο και στα Ταµεία και από τη ρύθµιση των «κόκκινων» δανείων που σήµερα δεν εξυπηρετούνται, σε βάθος επτά τουλάχιστον ετών. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόµασε «νέα σεισάχθεια».
Ενδεχοµένως το υπουργείο Οικονοµικών να έχει δίκιο στις µετρήσεις και το πρόγραµµα να είναι έωλο.
Οι υπολογισµοί όµως που ανακοινώθηκαν θα αποκτήσουν και το απαιτούµενο κύρος όταν το ίδιο το υπουργείο κοστολογήσει µε τον ίδιο µηχανισµό τις ρυθµίσεις που προετοιµάζει µε την τρόικα, τις παροχές στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση, όπως η µείωση του χρόνου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας, και το κόστος από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, για τα έσοδα του οποίου ακόµη δεν έχει ανακοινώσει πόσα είναι και από ποιους θα προέλθουν.
Πέραν τούτων, ασφαλώς, όλοι πλέον θα περιµένουν το κοστολόγιο του υπουργείου Οικονοµικών για τα οικονοµικά προγράµµατα της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και των άλλων κοµµάτων όταν αυτά ανακοινωθούν, για να υπάρχει σαφής εκτίµηση των δηµοσιονοµικών επιπτώσεων και να κρίνουν πλέον οι ψηφοφόροι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.