Αναμένοντας τη λίστα του Πούτιν για το εμπάργκο

Την ελπίδα να μη συμπεριληφθούν στη «μαύρη λίστα» της Ρωσικής κυβέρνησης, κάποια από τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρωσία, εκφράζει ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Την ελπίδα να μη συμπεριληφθούν στη «μαύρη λίστα» της Ρωσικής κυβέρνησης, κάποια από τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρωσία, εκφράζει ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT –HELLAS κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει για την ελληνική οικονομία το ρωσικό εμπάργκο.
Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάγει στη Ρωσία 2.200.000 τόνους νωπών φρούτων και λαχανικών, τα οποία αν δεν κατευθυνθούν στη ρωσική αγορά θα «πέσουν» στην ευρωπαϊκή, με συνέπεια να συμπιεστούν οι τιμές προς τα κάτω και οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα παραγωγής.
Το «παιχνίδι» πλέον παίζεται σε διπλωματικό επίπεδο και η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι στη λίστα –αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διήμερο _ δεν θα συμπεριληφθούν το ελληνικό κρασί, το λάδι, οι ελιές. Ωστόσο, εάν οι ελπίδες αποδειχθούν φρούδες, οι συνέπειες για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα θα είναι τεράστιες.
Το 2013 οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Ρωσία ξεπέρασαν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ. Το πλήγμα θα είναι σημαντικότερο για συγκεκριμένους κλάδους. Οι ροδακινοπαραγωγοί, οι οποίοι ήδη έχουν δεχθεί «χαστούκι» εξαιτίας της φετινής υπερπαραγωγής, αλλά και της ακαρπίας του 2013, περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς στα ψυγεία των συνεταιρισμών «περιμένουν» τα ροδάκινα, έτοιμα να εξαχθούν στη ρωσική αγορά.
Το 2013 η αξία των εξαγωγών ροδάκινων στη Ρωσία άγγιξε τα 25 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ρωσική αγορά απορροφά το 70% του ελληνικού χυμού ροδάκινου.
Όσον αφορά τις εξαγωγές ακτινίδιων (το ένα τρίτο της παραγωγής τους εξάγεται στη Ρωσία), η αξία τους τον προηγούμενο χρόνο έφτασε περίπου τα 25,7 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως, οι εξαγωγές φράουλας στη Ρωσία –περίπου το 50% της παραγωγής που κατευθύνεται σε ξένες αγορές _ ξεπέρασαν πέρυσι τα 23 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν σε αξία τα βερίκοκα και τα κεράσια, τα νεκταρίνια, το ελαιόλαδο, οι μαρμελάδες, τα λαβράκια κλπ. Πρώτα στη λίστα των εξαγωγών στη Ρωσία είναι τα γουνοδέρματα, τα οποία το 2013 ξεπέρασαν τα 85 εκατ. ευρώ.
Το κενό που θα προκύψει στη ρωσική αγορά χαροποιεί πολλές χώρες εκτός Ευρωπαϊκή Ένωσης, όπως την Τουρκία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες ελπίζουν να διευρύνουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία ή να κερδίσουν ένα κομμάτι της …πίτας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.