Διάλογο για το άσχημο αποτέλεσμα ζητούν υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ

Να ανοίξει ο εσωκομματικός διάλογος για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιμένουν αρκετοί υπουργοί και μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μη γίνει συζήτηση για την πτώση επτά ποσοστιαίων μονάδων από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και την απώλεια περίπου μισού εκατ. ψηφοφόρων.

Να ανοίξει ο εσωκομματικός διάλογος για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιμένουν αρκετοί υπουργοί και μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μη γίνει συζήτηση για την πτώση επτά ποσοστιαίων μονάδων από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και την απώλεια περίπου μισού εκατ. ψηφοφόρων.
«Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε την ανατροπή που επεδίωκε και δεν απέκτησε δυναμική, δε σημαίνει ότι εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε τακτική στρουθοκαμήλου και να βάλουμε το κεφάλι στη άμμο»τονίζει προς το «Βήμα» κεντρικός υπουργός που ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα της αναγκαίας εσωκομματικής συζήτησης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Για πολλούς η βάση της συζήτησης πρέπει να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαϊου του 2012 και επ’ αυτού να γίνει η σύγκριση και η ανάλυση της κάλπης των ευρωεκλογών του 2014. Το γεγονός ότι η ΝΔ είχε πτώση ποσοστών σε όλους τους νομούς της χώρας, θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα για την επόμενη μέρα και κυρίως το πώς θα πορευθεί, με ποια στρατηγική, προς ποια ιδεολογική κατεύθυνση, εάν θα γίνει η όχι η διεύρυνση –προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά- ποια πρόσωπα θα την εκφράσουν και με ποιο κεντρικό διακύβευμα.
«Η Νέα Ελλάδα» που πολλές φορές επικαλείται οΑντώνης Σαμαράςείναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις, αφού εκ των συνθηκών και του αποτελέσματος των εκλογών, η επιχείρηση διεύρυνσης που επιθυμεί ο πρωθυπουργός, είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές στο εσωτερικό της ΝΔ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως το μήνυμα των εκλογών, όπως προκύπτει κυρίως από τα όσα μεταδίδονται ή διαρρέουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και δεν έχει γίνει πλήρης αποκωδικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Το γεγονός ότι η ΝΔ έχει πτωτική πορεία σε όλους τους νομούς, αποτελεί σημείο βαθύτατου προβληματισμού για κεντρικά «γαλάζια» στελέχη που δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα εξουσίας του Μαξίμου.
Στο καραμανλικό στρατόπεδο έχει γίνει πλήρης ανάλυση επί του εκλογικού αποτελέσματος και εκτενής συζήτηση για τα αίτια της ήττας. Μάλιστα, κεντρικά «καραμανλικά» στελέχη αρνούνται και την παρασκηνιακή κριτική που γίνεται ότι δεν βοήθησαν όσο έπρεπε τη ΝΔ. Τονίζουν με έμφαση την κοινή παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του κ. Σαμαρά στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την επισήμανση ότι άλλαξε η ημερομηνία για να διευκολυνθεί ο νυν πρόεδρος της ΝΔ.
Επίσης, υπενθυμίζουν τη δήλωση στήριξης προς τη ΝΔ του κ. Καραμανλή, ανήμερα της εορτής του, ενώ σημειώνουν, ότι στον «καραμανλικό» νομό Σερρών (η ΝΔ είχε τη μεγαλύτερη πτώση με 11.24%), για τον οποίο έγινε και μεγάλη συζήτηση, η ΝΔ είχε από τα μεγαλύτερα ποσοστά της και ήταν μια από τις επτά εκλογικές περιφέρειες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό κάτω 20%. Παράλληλα λένε ότι το ποσοστό της ΝΔ ήταν 28.9% ενώ στη Μεσσηνία, το ποσοστό ήταν 31.81% και με πτώση 9.78% και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3.47%.
Πάντως μέχρι στιγμής ελάχιστοι έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι η ΝΔ ηττήθηκε, όπως π.χ. ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας («βεβαίως χάσαμε στις ευρωεκλογές και δεν είναι ντροπή αυτό»), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι τα ποσοστά που λαμβάνουν οι κυβερνητικοί εταίροι δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά συνιστούν προειδοποιητικό καμπανάκι.
Μάλιστα, ο κ. Χαρακόπουλος θέτει και ζήτημα «θολών επιλογών» του κόμματος στην αυτοδιοίκηση, ενώ η Φωτεινή Πιπιλή θυμίζει την πρότασή της να στηρίξει εξ αρχής η ΝΔ και χωρίς παλινωδίες τους Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα και Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη διεύρυνση της ΝΔ και στο επίκεντρο είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, για τον οποίο όμως υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει ρήξεις.

Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος τόνισε πως οι πόρτες της παράταξης είναι ανοιχτές σε όσους σέβονται τις θυσίες που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια και ασπάζονται το όραμα της νέας Ελλάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.