Παγωτό µε πλούσια, κρεµώδη υφή και γεύση κάστανου. Φέρνει µια αίσθηση πολυτέλειας στο τραπέζι.
Υλικά (για 6 άτοµα)
Για τα μπισκότα
- 125 γρ. βούτυρο, σε θ.δ.
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αβγό
- 250 γρ. αλεύρι µαλακό
- ½ λοβός βανίλιας Μαδαγασκάρης
- 1 πρέζα αλάτι
Για το παρφέ
- 90 γρ. ασπράδια αβγών (περίπου 3 αβγά)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. κρόκοι αβγών (περίπου 2 αβγά)
- 130 γρ. κρέµα κάστανου (έτοιµη στα σουπερµάρκετ)
- 500 γρ. σαντιγί, ελαφρώς χτυπηµένη
- 100 γρ. κάστανα γλασέ, ψιλοκοµµένα + λίγα επιπλέον για τη διακόσµηση
Εκτέλεση
Μπισκότα: Βάζουµε όλα τα υλικά στον κάδο του µίξερ και τα χτυπάµε µε το φτερό µέχρι να δηµιουργηθεί µια εύπλαστη ζύµη. Την αφήνουµε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά τυλιγµένη µε µεµβράνη. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουµε µε τον πλάστη τη ζύµη σε λεπτό φύλλο και κόβουµε µε ένα µαχαίρι ασύµµετρα κοµµάτια της αρεσκείας µας. Τα ψήνουµε µέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώµα.
Παρφέ: Βάζουµε στον κάδο του µίξερ τα ασπράδια των αβγών µαζί µε τη ζάχαρη και τα χτυπάµε µε το σύρµα σε σφιχτή µαρέγκα. Προσθέτουµε σιγά σιγά τους κρόκους και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σχηµατιστεί ένα αφράτο µείγµα. Αποσύρουµε από το µίξερ και µε µια πλαστική σπάτουλα ενσωµατώνουµε απαλά την κρέµα κάστανου και στη συνέχεια τη σαντιγί. Τέλος, προσθέτουµε τα ψιλοκοµµένα κάστανα γλασέ.
Σύνθεση: Γεµίζουµε 6 ποτήρια του µαρτίνι µε το παρφέ αφήνοντας από το χείλος τους περίπου 1 εκατοστό και τα βάζουµε στην κατάψυξη να παγώσουν. Πριν από το σερβίρισµα καρφώνουµε στην επιφάνεια του παρφέ τα µπισκότα και διακοσµούµε µε µερικά κάστανα γλασέ.
Tip
Αν αφαιρέσετε 20 γρ. αλεύρι και προσθέσετε 20 γρ. κακάο, θα κάνετε τα μπισκότα σας σοκολατένια.
