Την Τετάρτη άρχισε η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει έντεκα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και εκείνη της γενοκτονίας.

Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρμπρένιτσα, ενώ έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».

Η δίκη ξεκίνησε με τοποθέτηση της εισαγγελίας.

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας «ανέλαβε προσωπικά την εθνοκάθαρση στη Βοσνία» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του ICTY, Ντέρμοτ Γκρουμ κατά την έναρξη της δίκης.

«Η κατηγορούσα αρχή θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το χέρι του στρατηγού Μλάντιτς βρίσκεται πίσω από κάθε ένα από τα εγκλήματα αυτά» είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου θα διαρκέσει έξι ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η διαδικασία θα συνεχισθεί στις 29 Μαΐου με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα μίας δίκης που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.

Καθισμένος πίσω από τον συνήγορό του, ο Ράτκο Μλάντιτς ντυμένος με ένα σκούρο κοστούμι χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών.

Περί τις είκοσι χήρες και μητέρες παιδιών που σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η εισαγγελία έχει αναγγείλει ότι έχουν κλητευθεί 413 μάρτυρες.

Σχεδόν 70 ετών σήμερα, ο Μλάντιτς πέρασε 15 χρόνια καταζητούμενος προτού συλληφθεί πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) είχαν απορρίψει το αίτημα της εισαγγελίας να «σπάσει» το κατηγορητήριο της υπόθεσης Μλάντιτς σε δύο δίκες.

Το αίτημα αυτό είχε κατατεθεί, επειδή η εισαγγελία επιθυμούσε ταχεία απόδοση της δικαιοσύνης, εξαιτίας της άσχημης κατάστασης της υγείας του Ρ.Μλάντιτς.

Στην ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε της δίκης, ο Ράτκο Μλάντιτς είχε συχνά οργισμένα ξεσπάσματα που οδηγούσαν σε διακοπή της διαδικασίας.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιος είμαι» είπε πέρυσι σε μία ακροαματική διαδικασία. «Είμαι ο Ράτκο Μλάντιτς. Υπερασπίστηκα τον λαό μου, τη χώρα μου. Τώρα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου» τόνισε.

Ορισμένοι από τους επιζώντες που παρακολουθούσαν τη διαδικασία φώναζαν «δολοφόνε».