Ειρηνικά έληξε η γαλλο-ιταλική διαμάχη για το μέλλον των μεταναστών που φτάνουν στην Λαμπεντούζα, αφού οι δύο χώρες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, ώστε να σταματήσει το κύμα μεταναστών από την ταραγμένη Αφρική.

Το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα βρέθηκε στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς χιλιάδες Τυνήσιοι φτάνουν με κάθε μέσο εκεί, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στους ανάστατους κατοίκους να «καθαρίσει» το νησί τους από τους παράνομους μετανάστες, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά της ΕΕ για την ελλιπή βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του.

Προχώρησε άμεσα σε απελάσεις μεταναστών, ενώ παράλληλα αποφάσισε να χορηγήσει προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα σε Τυνήσιους που ήθελαν να μεταβούν στη Γαλλία με το αιτιολογικό ότι έχουν δεσμούς στη χώρα. Η κίνηση αυτή εξόργισε το Παρίσι, το οποίο άρχισε να στέλνει πίσω –βάσει της Συνθήκης του Σένγκεν- τους μετανάστες στην Ιταλία.

Τελικά, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών αποφάσισαν να συναντηθούν και να λύσουν διαφορετικά το ζήτημα. Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος υπουργός Κλοντ Γκεάν είπε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι υποχρεωμένη να παράσχει άσυλο στους μετανάστες, αντίθετα θα εργαστούν από κοινού για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τον επαναπατρισμό όσων έφτασαν στο ιταλικό έδαφος.

Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες άνθρωποι από χώρες της βορείου Αφρικής έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές τις τελευταίες εβδομάδες.