Μία πραγματική αλλά καθόλου διασκεδαστική εκδοχή του τεύχους «Διχόνοια» της διάσημης σειράς κόμικ Αστερίξ βιώνει ένας εκ των δημιουργών του, ο Αλμπέρ Ουντερζό. Ο ιταλικής καταγωγής 83χρονος σκιτσογράφος διαπιστώνει στην πραγματική ζωή πώς τα χρήματα και μερικές σκληρές λέξεις μπορούν να σπείρουν τη διχόνοια σε συγγενείς και φίλους.

Η κόρη του Σιλβί Ουντερζό, 54 χρόνων, κατέφυγε στα γαλλικά δικαστήρια ζητώντας να ανακηρυχθούν οι γονείς της «πνευματικά ανίκανοι να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους». Επιπλέον κατηγόρησε τους συμβούλους τους για «εκμετάλλευση» της υποτιθέμενης πνευματικής αδυναμίας των γονέων της και «λεηλασία και καταστροφή ολόκληρης της οικογένειας».

Ο κ. Ουντερζό απάντησε κατηγορώντας με τη σειρά του την κόρη του και τον γαμπρό του για «δικαστική παρενόχληση». Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι του, ο κ. Ουντερζό τους κατηγορεί ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν την απόφασή του να απομακρύνει το ζεύγος από τις ανώτερες θέσεις που κατείχαν στην εκδοτική του εταιρεία μέχρι το 2007. «Λυπούμαστε βαθιά που η μοναχοκόρη μας έπρεπε να επιδείξει αχαριστία προς τους γονείς της δημοσίως» αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien, η κυρία Ουντερζό επιμένει στην διαμάχη. «Οι γονείς μου έχουν πέσει θύματα απατεώνων» ισχυρίστηκε. Και είπε ότι η δικαστική διαμάχη δεν αφορά στα χρήματα: προσπαθεί, όπως υποστηρίζει, να κάνει τον πατέρα της να καταλάβει ότι οι συνεργάτες του τον εκμεταλλεύονται. Στην ίδια συνέντευξη, η κυρία Ουντερζό κατηγόρησε χωρίς να κατονομάσει, ένα άτομο στον κύκλο συνεργατών του πατέρα της, που «τον έπεισε να κάνει εντελώς άχρηστα έξοδα, όπως το να αγοράσει ένα παλαιό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage, μόνον καιμόνο γιατί μικρός ο πατέρας μου ήθελε να γίνει μηχανικός πολεμικών αεροπλάνων».

Ως γνωστόν, μετά τον θάνατο, το 1977, του περίφημου Ρενέ Γκοσινί, δημιουργού και σεναριογράφου του Αστερίξ, ο κ.Ουντερζό συνέχισε μόνος του, εκδίδοντας άλλες οκτώ περιπέτειες του μικροσκοπικού Γαλάτη, στις οποίες έγραψε και το σενάριο.