από metereologos.gr
Σάββατο 21 Απριλίου 2018
 
 
Λαζάρου ΛευτέρηςΙδιοκτήτης του εστιατορίου Βαρούλκο (Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ. 210 5228 400) 

Καλαμαράκια στιφάδο

Το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το γαρίφαλο και η κανέλα τονίζουν την ήπια γλυκύτητα του στιφάδου
Καλαμαράκια στιφάδο
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

250 ml έ.π. ελαιόλαδο + 4 κ.σ. επιπλέον για τα καλαμαράκια

1 κιλό κοκκάρια, καθαρισμένα, ολόκληρα   

5-6 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες

100 ml ούζο

2 κ.σ. ξίδι

3 κ.σ. πελτέ αραιωμένο σε 200 ml λευκό ξηρό κρασί

1 ξυλάκι κανέλας

2-3 γαρίφαλα, ολόκληρα

2-3 κόκκους μπαχαριού

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1 κ.σ. μέλι

αλάτι, πιπέρι

1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα* και κομμένα σε χονδρές ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, ώσπου να ξανθύνουν. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το ούζο και το ξίδι και μεταφέρουμε τα κοκκάρια σε μια γάστρα μετρίου μεγέθους. Περιχύνουμε με τον διαλυμένο στο κρασί πελτέ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το μέλι και αλατοπίπερο. Ψήνουμε στον φούρνο
για 1 ώρα.

Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το επιπλέον ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Τα μεταφέρουμε στη γάστρα, την οποία έχουμε βγάλει από τον φούρνο, και τα ξαναβάζουμε όλα μαζί στον φούρνο. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C και ψήνουμε για άλλα 7-10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα καλαμαράκια.

* Πώς καθαρίζουμε τα καλαμαράκια: Αφαιρούμε πρώτα το κεφάλι, το οποίο θα συμπαρασύρει και τα εντόσθια. Ανάμεσά τους βρίσκεται η σακούλα με το μελάνι. Προτού πετάξουμε το κεφάλι, κόβουμε και κρατάμε τα πλοκάμια. Στη συνέχεια αφαιρούμε το κόκαλο και τις μεμβράνες που περιβάλλουν το καλαμάρι.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.





Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεμιστά καλαμαράκια 
Τηγανητά καλαμαράκια σε χυλό μπίρας με πάπρικα 
Πικάντικα καλαμαράκια 
Καλαμαράκια γεμιστά, σε σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι 
Καλαμαράκια κοκκινιστά  
Καλαμαράκια κοκκινιστά  
Καλαμαράκια κοκκινιστά  
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Καλαμαράκια κοκκινιστά  
Καλαμαράκια κοκκινιστά  
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.