ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)
1 κ.γ. βούτυρο
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
12 κρεμμύδια για στιφάδο, καθαρισμένα
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1,5 κιλό μοσχάρι (σπάλας ή ελιά), κομμένο σε κύβους
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml μπίρα
500 ml ζωμός βοδινού, σπιτικός ή ψυγείου
1 μπουκέ γκαρνί (αρωματικό μπουκέτο), από θυμάρι, μαϊντανό και δενδρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Σε κατσαρόλα, κατάλληλη για φούρνο, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με τη 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
2 Αφαιρούμε τα κρεμμύδια, τα αφήνουμε σε μια γαβάθα στην άκρη και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος τμηματικά. Προσθέτουμε και τη δεύτερη κ.σ. ελαιολάδου και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να πάρει χρώμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 o C.
3 Μόλις σοταριστεί όλο το κρέας, ρίχνουμε ξανά τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, μαζί με το κρέας. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε την μπίρα και τον ζωμό, ώστε να καλύπτουν το φαγητό. Βυθίζουμε το μπουκέ γκαρνί και φέρνουμε σε βρασμό.
4 Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και την βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 2 ώρες. Σερβίρουμε με βραστές πατάτες περιχυμένες με αρωματικό βούτυρο.