Υλικά για 6 άτομα

Για τα σουτζουκάκια
1 κιλό κιμάς, μοσχαρίσιος
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό, μικρό, ψιλοκομμένο
200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε γλυκό κρασί
2 κ.σ. κύμινο
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αβγό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έ.π. ελαιόλαδο για το πασπάλισμα

Για τη σάλτσα
500 γρ. κονκασέ, περασμένο στον πολτοποιητή
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό, μικρό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σάλτσα: Σε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον «ξύνουμε» με μια ξύλινη κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το κύμινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1 λεπτό. Συνεχίζουμε με το κονκασέ, ½ ποτήρι νερό, το κύμινο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.

Σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να ανοίξει το χρώμα του κιμά. Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύπτει μέχρι τη μέση τα σουτζουκάκια. Τα περνάμε από το αλεύρι, τα τινάζουμε ελαφρώς να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές ίσα να πάρουν λίγο χρώμα και να δέσουν.

Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανάβουμε ξανά το μάτι της κουζίνας και συνεχίζουμε να σιγομαγειρεύουμε για ακόμη 15 λεπτά.

Παραλλαγές
Ενα ξυλαράκι κανέλας στη σάλτσα θα δώσει ακόμη καλύτερο άρωμα.

Στη σάλτσα ταιριάζει εξίσου και λίγος ψιλοκομμένος δυόσμος.

Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να ψήσετε τα σουτζουκάκια στον φούρνο στους 200°C για περίπου 5-6 λεπτά
από την κάθε πλευρά και μετά να τα μεταφέρετε στη σάλτσα.

Αντί για κονκασέ, χρησιμοποιήστε φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους.

Μόλις αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέστε 150 γρ. πράσινες ελιές, ζεματισμένες.