Ποιος είπε ότι τα μαγειρεμένα στον ατμό φαγητά δεν είναι νόστιμα; Η γεύση δεν βρίσκεται απαραίτητα στις πλούσιες σάλτσες και τις πολλές γαρνιτούρες. Το μαγείρεμα στον ατμό κρατά ζωντανά τα θρεπτικά συστατικά, το άρωμα και την υφή των υλικών αναλλοίωτα, κλείνοντας μέσα τους όλη την αυθεντική γεύση τους.

Το μυστικό είναι απλό. Τα υλικά δεν έρχονται σε επαφή ούτε με το νερό (όπως συμβαίνει με το βράσιμο) ούτε με λιπαρές ουσίες (όπως στο τηγάνισμα) γι’ αυτό και δεν αλλοιώνεται η γεύση τους. Ο ατμός, αντίθετα, εισχωρεί σίγα σιγά στα τρόφιμα και μαγειρεύονται δίχως να επηρεάζει την κυτταρική δομή τους. Έτσι, το κρέας και το ψάρι παραμένουν τρυφερά, ενώ τα λαχανικά διατηρούν το έντονο χρώμα τους αλλά και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Το μπρόκολο, για παράδειγμα, με το μαγείρεμα στον ατμό κρατά το 84% της Βιταμίνης C, ενώ με το βράσιμο χάνει το 60% από αυτήν.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι και νόστιμη και φυσικά γκουρμέ. Το ρύζι ατμού ή μια σαλάτα λαχανικών στον ατμό μπορούν να συνοδευτούν από ωραιότατα σπιτικά πέστο, να γκρατιναριστούν με λίγο τυρί στο γκριλ και να γίνουν τραγανά, χωρίς να χάσουν ίχνος από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Ο ατμομάγειρας μπορεί να γίνει ο τέλειος βοηθός μας στην κουζίνα, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις μαγειρικής ή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια που το φαγητό βρίσκεται στο εσωτερικό του.