Αν κάνετε τις παραδοσιακές βόλτες των γιορτών στο κέντρο της πόλης θα δείτε αυτό που οι κάτοικοί του παρατηρούν και κουβεντιάζουν μεταξύ τους εδώ και 2 χρόνια. Μαγαζιά, μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, έχουν κλείσει, οι βιτρίνες τους, άδειες ή καλυμμένες, πολλά «ενοικιάζεται» κολλημένα πάνω τους.

Αυτές τις γιορτές δεν θα είναι όλες έτσι. Μερικές θα δείχνουν έργα νέων καλλιτεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η δράση «Τέχνη στις βιτρίνες» είναι μια εικαστική έκθεση, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, και του Γ΄ εργ. Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Μάριου Σπηλιόπουλου και συντονίστρια παραγωγής την Όλγα Πατούνη.

Προφανώς ένα έργο τέχνης που αντικαθιστά κάτι που εκτίθεται σε μια βιτρίνα είναι ένας μηχανισμός αντιστάθμισης της απώλειας. Κάτι υπάρχει εκεί. Αλλά ο στόχος δεν είναι μόνο αυτός και σίγουρα δεν είναι μόνο διακοσμητικός. Σύμφωνα με την ομάδα «τα έργα τέχνης αποτελούν ανάχωμα στο κλίμα της κατάθλιψης και απόσυρσης που δημιουργεί η κρίση αξιών. Η τέχνη σε τέτοιες εποχές πρέπει να αφορά το κοινωνικό σύνολο και όχι τον «κόσμο της τέχνης» (γκαλερί ,έμπορους κλπ). Θεωρούμε ότι δεν εκθέτουμε απλώς τα έργα μας αλλά τα τοποθετούμε στο κέντρο ενός διαλόγου με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και όχι με την ελιτίστικη μειοψηφία των «υποψιασμένων» της επίσημης τέχνης».

Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα τα δείτε εδώ:

Σταδίου 48, 44Γ και 10

Περικλέους 7

Νίκης 4

Ακαδημίας 33

Αμερικής 16

Σόλωνος 31

Βουκουρεστίου 25Α

Βουκουρεστίου 50 και Τσακάλωφ

Πινδάρου 23 και Τσακάλωφ

Οι συμμετέχοντες εικαστικοί είναι:

Ρεβέκκα Μουστάκη Ζεα, Αμαλία Αντωνιάδου, Όλγα Ευαγγελίδου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Χρίστος Τσάμης, Σωτήρης Φωκέας, Νίκος Οικονόμου, Βασίλης Τσάκαλος, Ηλιάνα Νάτσου, Νίκος Χατζηκωσταντής, Γιάννης Μουράβας, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Γύζης, Βαγγέλης Λιουδάκης, Φανή Μπήτου, Μανωλης Δασκαλάκης Λαιμός, Εφη Παπαϊωάννου, Ελένη Φουντουλάκη, Βασίλης Κ. Παπαγεωργίου, Αιμιλία Λιόντου, Νάσος Φρατζεσκάκης, Ελένη Σουμή, Πέγκυ Κλιάφα, Νίκος Τοπαλίδης, Νατάσα Ευσταθιάδη, ΜΜΙΝΕ Group, Αρασέλη Λαιμού, Βασιλική Δημητρίου, Βαλίνια Σβορώνου, Παντελής Γιαννάκης