Την Παρασκευή η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση μιλά στον Γιώργο Παπαχρήστο για το αντιρατσιστικό ν/σ και τις απόψεις της για το χορό του Ζαλόγγου κτλ.{{{ audio1 }}}

Για τις προτάσεις νόμου που αφορούν το αντιρατσιστικό

«Δεν υπάρχει περίπτωση (να περάσει κάποια από τις προτάσεις νόμου). Αυτό δείχνει την ανωριμότητα του πολιτικού κόσμου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ρατσισμού. Φαντάζομαι πως (θα μείνουμε με το νόμο του 1979), διότι δεν υπάρχει πλειοψηφία σε κανένα σχέδιο νόμου. Ο καθένας καταθέτει τη δική του πρόταση, απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο και το φαινόμενο του ρατσισμού θα μείνει ως έχει.»

Για τις απόψεις της για το χορό του Ζαλόγγου κτλ.

«Δεν θέλω να προκαλέσω κανέναν. Έχω σιωπήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι ο πολιτικός λόγος είναι πολύ διαφορετικός και καμιά φορά, εμείς οι ιστορικοί, μιλώντας για ιστορικά θέματα και χωρίς πρόθεση, μπορεί να προσβάλλουμε τις μνήμες κάποιων ανθρώπων που έχουν διαμορφωθεί από διάφορα κανάλια. Γι’ αυτό είναι σωστό οι δικές μας απόψεις να αναπτύσσονται σε συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του συνωστισμού. Δεν είπα ποτέ ότι έγινε συνωστισμός. Έμεινε αυτό, ενώ δεν το έχω υποστηρίξει ποτέ. Απομονώθηκε μια λέξη από ένα κεφάλαιο έξι σελίδων και έμεινε ότι υποστηρίζω αυτή την άποψη. Το θεώρησα ατυχές, ότι προσβάλλω τις μνήμες κάποιων ανθρώπων και άλλαξα αμέσως. Από το 2007, στο βιβλίο δεν υπάρχει αυτή η λέξη. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι στη δημόσια σφαίρα έμεινε ότι υποστηρίζω αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί, όμως, η πολιτική να επιβάλλει τις απόψεις της στην ιστορία.»