Πρώτη και καλύτερη τερμάτισε στον Γ’ όμιλο του Euro η Ισπανία, με το γκολ του Νάβας στο 88′ νίκησε 1-0 την Κροατία στο Γκντανσκ και πέρασε πανηγυρικά στα προημιτελικά του Euro 2012, αφήνοντας την ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς εκτός συνέχειας.

Στους προημιτελικούς προκρίθηκε και η Ιταλία, αφού με γκολ των Κασάνο (35′) και Μπαλοτέλι (90′), η ομάδα του Πραντέλι επίκράτησε 2-0 της Ιρλανδίας στο Πόζναν και κατέκτησε την 2η θέση στον όμιλο.


Ισπανία – Κροατία

Πέραν της κατοχής μπάλας που είχαν οι Ισπανοί στα πρώτα 45 λεπτά, φάσεις δεν δημιούργησε μπροστά στην εστία του Πλετίκοσα. Οι Κροάτες με 11 παίκτες κάτω από τη σέντρα και προς την περιοχή τους έκλεισαν όλους τους διαδρόμους και στο αμυντικό κομμάτι αρίστευσαν. Το γκολ της Ιταλίας επί της Ιρλανδίας, στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, υποχρέωσε την Κροατία να βγει πιο μπροστά στο δεύτερο μέρος, καθώς έτσι όπως πήγαιναν τα πράγματα στην τριπλή ισοβαθμία (με Ισπανία και Ιταλία) έμενε εκτός προημιτελικών.

Η ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς έχασε την ευκαιρία του αγώνα στο 59΄, μετά τη σέντρα ακριβείας του Μόντριτς στον εντελώς αμαρκάριστο Ράκιτιτς, την κεφαλιά του οποίου απέκρουσε σωτήρια ο Κασίγιας και στη συνέχεια απομάκρυναν οι αμυντικοί. Ο ρυθμός δεν άλλαξε, η Ισπανία είχε τον έλεγχο του ματς, αλλά η Κροατία έχανε τις ευκαιρίες. Στο 79΄ από γύρισμα του Μάντζουκιτς στην περιοχή, ο Πέρισιτς έπιασε το δυνατό σουτ, αλλά και πάλι ο Κασίγιας ήταν σε ετοιμότητα.

Η πρώτη φάση για τους «φούριας ρόχας» σημειώθηκε στο 83΄ με το σουτ του Ινιέστα από πλάγια στην περιοχή να διώχνει σε κόρνερ στη γωνία του ο Πλετίκοσα. Ο Κροάτες βγήκαν μπροστά στα τελευταία λεπτά για να σκοράρουν και το «πλήρωσαν». Από ασίστ του Φάμπρεγας, ο Ινιέστα έφυγε από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ και σιγούρεψε το γκολ με την πάσα στον Νάβας, ο οποίος σε άδεια εστία έκανε το 1-0.

Διαιτητής:
Βόλφγκανγκ Σταρκ (Γερμανία)

Κίτρινες: Σρνα, Στρίνιτς, Μάντζουκιτς, Γέλαβιτς, Ράκιτιτς

ΚΡΟΑΤΙΑ (Σλάβεν Μπίλιτς): Πλετίκοσα, Βίντα (66΄ Γέλαβιτς), Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Βουκόγιεβιτς (81΄ Εντουάρντο), Σρνα, Μόντριτς, Πράνιτς (65΄ Πέρισιτς), Μάντζουκιτς

ΙΣΠΑΝΙΑ (Ντελ Μπόσκε):
Κασίγιας, Αρμπελόα, Ράμος, Πικέ, Αλμπα, Τσάβι (89΄ Νεγρέδο), Μπουσκέτς, Αλόνσο, Σίλβα (73΄ Φάμπρεγας), Τόρες (60΄ Νάβας), Ινιέστα.


Ιταλία – Ιρλανδία: Στους «8» με… πινελιά Μπαλοτέλι

Στους προημιτελικούς του EURO 2012 προκρίθηκε και η Ιταλία. Με γκολ των Κασάνο (35΄)και Μπαλοτέλι(90΄), η ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι επίκράτησε 2-0 της Ιρλανδίας στο Πόζναν, και κατέκτησε την 2η θέση στον Γ’ όμιλο, κάτι που σημαίνει ότι στους «8» θα τεθεί αντιμέτωπη με την 1η του Δ’ ομίλου (θα την μάθουμε την Τρίτη), στις 24/6 στο Κίεβο.

Η κόντρα της «Σκουάντρα Ατζούρα» με τον Τζιοβάνι Τραπατόνι ήταν ένα από τα κύρια «διαφημιστικά» στοιχεία της διοργάνωσης, όμως το ενδιαφέρον είχε ατονίσει μετά τον αποκλεισμό των Ιρλανδών. Σήμερα, έπαιξαν χωρίς κίνητρο κι έτσι ο «Τραπ» βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να επιδιώκει να αποκλείσει την εθνική της χώρας του (ακόμα και με ισοπαλία, οι «Ατζούρι» έμεναν έξω) χωρίς κανένα όφελος για τη δική του ομάδα! Στην πραγματικότητα, όμως, οι Ιταλοί δεν κινδύνευσαν, παρότι το πάθος των Ιρλανδών περίσσευε. Ισως αν στο 26′ ο Αντριους ήταν πιο ομαδικός, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Ομως, επέλεξε να προχωρήσει μόνος του και να χάσει τη μπάλα, παρά να εκμεταλλευτεί τους αμαρκάρισους συμπαίκτες του, μετά την ωραία μακρινή πάσα του Τζον Ο΄Σέι. Κάπως έτσι, στο 35΄ ο «Φανταντόνιο» Κασάνο μετά από κόρνερ του Αντρέα Πίρλο άνοιξε το σκορ και οι «Ατζούρι» βρέθηκαν σε θέση ισχύος.

Στο 54′ ο Ντι Νατάλε έχασε μεγάλη ευκαιρία να «τελειώσει» το ματς καθώς ο Γκίβεν απέκρουσε, στο 69′ απευθείας φάουλ του Πίρλο έφυγε άουτ και στο 90′ ο Μάριο Μπλαλοτέλι διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Οι «Ατζούρι» πέρασαν στην οκτάδα, ενώ η ομάδα του Τραπατόνι αποχαιρετά το EURO χωρίς βαθμό.

Διαιτητής: Τσουνεϊτ Τσακίρ (Τουρκία)

Κίτρινες: Μπαλτζαρέτι, Ντε Ρόσι, Μπουφόν – Ο΄Σέι, Αντριους, Σεντ Λέτζερ

Κόκκινη: Αντριους (89΄ δεύτερη κίτρινη)

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι):
Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Κιελίνι (57΄ Μπονούτσι), Μπαλτζαρέτι, Μαρκίζιο, Πίρλο, Ντε Ρόσι, Μότα, Ντι Νατάλε (74΄ Μπαλοτέλι), Κασάνο (63΄ Ντιαμάντι)

ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Τζιοβάνι Τραπατόνι):
Γκίβεν, Ο΄Σέι, Σεντ Λέτζερ, Νταν. Γουόρντ, ΜακΓκίντι (65΄ Λονγκ), Γουϊλαν, Αντριους, Νταφ, Κιν (86΄ Κοξ), Ντόιλ (76΄ Γουόλτερς).