Μία… διαστημική Ισπανία διέλυσε την Ιρλανδία φορτώνοντας τη με το βαρύ σκορ 4-0 και ουσιαστικά απέδειξε ότι ως Παγκόσμια πρωταθλήτρια, μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο για πρόκριση από τον 3ο όμιλο του Euro 2012. Στο άλλο ματς της ημέρας, η Κροατία «κράτησε» την Ιταλία στο 1-1 στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 2ης αγωνιστικής του γκρουπ.

Επίδειξη δύναμης έκανε η Ισπανία απόψε στο Γκντανσκ. Η κάτοχος του τίτλου συνέτριψε 4-0 την Ιρλανδία και ανέβηκε στην κορυφή του Γ΄ ομίλου, με τον Φερνάντο Τόρες να πετυχαίνει δύο γκολ (4΄,70΄) και τους Σίλβα (49΄), Φάμπρεγας (83΄) από ένα.

Οι «φούριας ρόχας» φρόντισαν να δείξουν από την αρχή του παιχνιδιού ποιος είναι το αφεντικό. Στο 4΄ ο Φερνάντο Τόρες κέρδισε το «ριμπάουντ» μετά τη μονομαχία Νταφ-Σίλβα και από κοντά άνοιξε το σκορ. Με καταιγιστικό ρυθμό, οι πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης «βομβάρδισαν» την περιοχή του Σέι Γκίβεν, όμως οι Ιρλανδοί κατάφεραν να κρατήσουν το σκορ σε χαμηλά επίπεδα.

Με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ένταση μπήκαν οι Ισπανοί στο β’ ημίχρονο και ακριβώς στο αντίστοιχο λεπτό με το α’ (49′) διπλασίασαν τα τέρματά τους. Ο Γκίβεν απέκρουσε το σουτ του Ινιέστα, η μπάλα έφτασε στον Νταβίντ Σίλβα ο οποίος «χόρεψε» την άμυνα των Ιρλανδών και έγραψε με πλασέ το 2-0.

Στο 70′ ο Σίλβα ανέλαβε ρόλο δημιουργού και έβγαλε τον Τόρες μόνο του με τον Γκίβεν. Ο επιθετικός της Τσέλσι πλάσαρε υποδειγματικά και πέτυχε το 30ο του γκολ με την εθνική Ισπανίας, ξεπερνώντας τον Φερνάντο Ιέρο που έχει 29 και υπολείπεται πλέον μόνο του Ραούλ (44) και τον Νταβίντ Βίγια (51). Λίγο αργότερα ο Τόρες έδωσε τη θέση του στον Σεσκ Φάμπρεγας ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 4-0 με θαυμάσιο διαγώνιο σουτ στο 83′, πάλι από πάσα του Σίλβα.

Πλέον οι Ισπανοί χρειάζονται έναν βαθμό εναντίον της Κροατίας για να προκριθούν στους «8», ενώ η Ιρλανδία έγινε η πρώτη ομάδα που αποχαιρετά τη διοργάνωση.

Διαιτητής: Πέντρο Προένσα (Πορτογαλία)

Κίτρινες: Τσάμπι Αλόνσο, Χάβι Μαρτίνεθ – Γουϊλαν, Κιν, Σεντ Λέτζερ

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Αλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (65΄ Χάβι Μαρτίνεθ), Ινιέστα (80΄ Σάντι Καθόρλα), Τσάβι, Νταβίντ Σίλβα, Τόρες (74΄ Φάμπρεγας).

ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Γκίβεν, Ο΄Σέι, Σεντ Λέτζερ, Νταν, Γουόρντ, ΜακΓκίντι, Γουϊλαν (80΄ Γκριν), Αντριους, Νταφ (76΄ ΜακΚλίν), Κιν, Κοξ (46΄ Γουόλτερς).

Την… πάτησε η Ιταλία

Δίχως νικητή (1-1) έληξε η αναμέτρηση της Ιταλίας με την Κροατία για τη δεύτερη αγωνιστική του γ’ ομίλου του Euro. Στo ματς που έγινε στο Πόζναν της Πολωνίας η Σκουάντρα Ατζούρα προηγήθηκε με τον Πίρλο στο 39΄, ενώ για τους Κροάτες ισοφάρισε ο Μάντζουκιτς στο 72΄.

Αποφασιστικότητα και δύναμη ήταν τα κύρια στοιχεία του παιχνιδιού των Ατζούρι στο πρώτο ημίχρονο. Οι Κροάτες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα η Ιταλία να ελέγχει απόλυτα το ματς για 45 λεπτά. Εχασε ευκαιρίες κυρίως με τον Μάριο Μπαλοτέλι και άνοιξε το σκορ με εκπληκτικό απευθείας φάουλ του Πίρλο, από πλάγια θέση στο 39΄. Στο β΄ ημίχρονο ο Πραντέλι έδωσε εντολή στους παίκτες του να αφήσουν χώρους και να απειλήσουν με αντεπιθέσεις, ένα σύστημα που δεν… βγήκε.

Σταδιακά η Κροατία άρχισε να επιβάλει το δικό της «νόμο», απείλησε με μακρινά σουτ και είχε έντονη παρουσία στην περιοχή του Μπουφόν με διαδοχικά κόρνερ. Εν τέλει στο 72΄ από τη μεγάλη μπαλιά του Στρίνιτς στο δεύτερο δοκάρι, ο Μάντζουκιτς «κατέβασε» τη μπάλα και εκτέλεσε τον αρχηγό της Ιταλίας, πετυχαίνοντας το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση. Το ισόπαλο σκορ είχε ως αποτέλεσμα καμία από τις δύο ομάδες να μην ρισκάρει απολύτως τίποτα. Η ήττα θα «έθαβε» τα όνειρά τους για πρόκριση στους «8», ενώ τώρα τα πάντα είναι ανοιχτά και θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική, όπου η Κροατία αντιμετωπίζει την Ισπανία και η Ιταλία την Ιρλανδία.

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Κίτρινες: Μότα, Μοντολίβο – Σίλντενφελντ

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Μπονούτσι, Ντε Ρόσι, Κιελίνι, Μάτζιο, Μαρκίζιο, Πίρλο, Μότα (62΄ Μοντολίβο), Τζακερίνι, Κασάνο (84΄ Τζοβίνκο), Μπαλοτέλι (69΄ Ντι Νατάλε)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Σλάβεν Μπίλιτς): Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Βουκόγεβιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς (68΄ Πράνιτς), Μάντζουκιτς (90΄+ Κράντσαρ), Γέλαβιτς (83΄ Εντουάρντο)