Την έγκριση πίστωσης ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων και η αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών πέτυχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ειδικότερα, κάτοικοι του Δήμου Πειραιά κατήγγειλαν στον Συνήγορο δύο περιστατικά απόθεσης επικίνδυνων καυστικών αποβλήτων τα οποία είχαν διαχυθεί στο οδόστρωμα.

Το πρώτο συνέβη στις οδούς Βασιλαδίου, Δραγατσανίου και Νικολαδίου στα Καμίνια όπου επιτήδειοι είχαν αποθέσει 12 βαρέλια με τοξικά απόβλητα και το δεύτερο (άλλα έξι βαρέλια) στη συμβολή των οδών Αγίου Φιλίππου και Βασιλαδίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες είχαν μεν καταγράψει το πρόβλημα αλλά, επικαλούμενες έλλειψη κονδυλίων, δεν εφάρμοσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με συνέπεια τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Με αφορμή τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι η ανεξέλεγκτη απόθεση δοχείων με άγνωστο και ενδεχομένως επικίνδυνο περιεχόμενο, αποτελεί συστηματική πρακτική.

Συγκεκριμένα, σε διάστημα ενός έτους διαπιστώθηκε η ανεξέλεγκτη απόθεση βαρελιών αμφιβόλου περιεχομένου σε πολλά σημεία τόσο του αστικού ιστού του Δήμου Πειραιά όσο και της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, με προφανή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε επειγόντως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων διότι η καθυστέρηση της απομάκρυνσης και της ασφαλούς διάθεσης των εγκαταλελειμμένων βαρελιών καθώς και της εξυγίανσης των ρυπασμένων χώρων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Επίσης, ο Συνήγορος ζήτησε την εξασφάλιση πιστώσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά και για την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Τελικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενέκρινε πιστώσεις συνολικού ύψους 450.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υποβάλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανάλογα αιτήματα έγκρισης πιστώσεων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων περιβαλλοντικής ζημίας.