Με σφαίρες για αγριογούρουνα σκότωσαν μεσογειακή φώκια στη Ρόδο. Πρόκειται για το έκτο επιβεβαιωμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης μεσογειακών φωκών Monachus monachus από την αρχή του έτους στη χώρα μας.
Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη, το Λιμεναρχείο Ρόδου καθώς και η διευθύντρια Αλιείας Δωδεκανήσου και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας κυρία Μαριγώ Φωτάκη, ενημέρωσαν την περιβαλλοντική οργάνωση MOm για τον εντοπισμό μιας νεκρής φώκιας στη βραχονησίδα Καράβολα, νοτιοδυτικά της Ρόδου.
Ακολούθησε συλλογή δειγμάτων και εξέτασή τους από την υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MOm, κυρία Μαριάννα Ψαραδέλλη.Όπως διαπίστωσε επρόκειτο για ένα ενήλικο αρσενικό ζώο σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση, με μήκος πάνω από 2,5 μέτρα και βάρος περίπου 300 κιλά. Έφερε τραύματα στο κεφάλι από κυνηγετική καραμπίνα και συγκεκριμένα είχε δεχθεί 2 εννιάβολες σφαίρες οι οποίες χρησιμοποιούνται στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης καθώς το Λιμεναρχείο Ρόδου διενεργεί έρευνα ενώ έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος Εισαγγελέας.
Η ηθελημένη θανάτωση παραμένει μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση του είδους στη Μεσόγειο. Η διεθνής, η ευρωπαϊκή -κοινοτική και εθνική νομοθεσία απαγορεύουν αυστηρά, όχι μόνο τη θανάτωση, αλλά ακόμα και την ενόχληση των συγκεκριμένων ζώων. Η μεσογειακή φώκια, είναι το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος πληθυσμός της παγκοσμίως ζει και αναπαράγεται στη χώρα μας.

Η MOm καλεί τις τοπικές κοινωνίες να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες και κάνει έκκληση σε όποιον έχει στοιχεία για το περιστατικό, να επικοινωνήσει με το Λιμεναρχείο Ρόδου (τηλ. 22410 28666) ή τη Λιμενική Αστυνομία (τηλ. 108).