«Στην πολιτική μας δεν υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο απολύσεις», επισήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με τους δημοσιογράφους.

Αφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων των υπό κατάργηση ή συγχώνευση ΔΕΚΟ στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να ενταχθούν στη διαδικασία που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Ρέππας έκανε ακόμη γνωστό ότι με το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο, αν και το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση εντός του Ιουλίου, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα εξαρτώνται από τη βαθμολογική τους εξέλιξη, η οποία θα είναι προϊόν αξιολόγησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Ματαρρύθμισης, αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε με τις απολύσεις των υπαλλήλων των υπό κατάργηση ή συγχώνευση ΔΕΚΟ, επισήμανε ότι «ο εφαρμοστικός νόμος είναι σαφής», ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει αντίκρουση με την έκθεση της τρόικας».

Παραδέχθηκε, παρά ταύτα, ότι στην περίπτωση κατά την οποία για το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ δεν εφαρμοστούν οι τέσσερις προϋποθέσεις που τίθενται στον εφαρμοστικό νόμο τότε υπάρχει πρόβλημα.

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

Κατ΄ αρχάς το πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση ή συγχώνευση ΔΕΚΟ τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας για 12 μήνες και αμείβεται με το 60% του μισθού του.

Σε αυτό το διάστημα θα καταβληθούν προσπάθειες είτε να μεταταγεί στο Δημόσιο μετά από έγκριση του ΑΣΕΠ που θα δίδεται με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία απομένει να καθοριστούν, είτε να απασχοληθεί με το καθεστώς μερικής απασχόλησης ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε να ενταχθεί σε προγράμματα εθελούσιας. Αν τίποτε από όλα αυτά δεν συμβεί, τότε θα απολύεται.

Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο, ο κ. Ρέππας, σημείωσε ότι με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται και δεν αμείβονται και εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται χωρίς να εργάζονται. Εκανε ακόμη γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα αμοιβών να καταρτιστεί αυτή την περίοδο. Θα τεθεί ωστόσο προς έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και αμέσως μετά θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση πριν έλθει για ψήφιση στη Βουλή.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ότι με το νέο μισθολόγιο:

– Θα υπάρξει σύνδεση των μισθών με τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η οποία θα είναι προϊόν αξιολόγησης.

– Καταβάλλεται προσπάθεια να «ποσοτικοποιηθούν» οι συνέπειες από την εφαρμογή του για το σύνολο των δαπανών του Δημοσίου.

– Θα καταστεί πράξη η κινητικότητα στο Δημόσιο.

«Στόχος μας είναι να υπάρχουν υπάλληλοι του κράτους και όχι κάθε ξεχωριστού υπουργείου», είπε ο κ. Ρέππας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα μπορούν – για ορισμένες τουλάχιστον θέσεις όπου δεν απαιτούνται ειδικά προσόντα – να μεταφέρονται από τη μία υπηρεσία στην άλλη ανάλογα με τις ανάγκες που ανακύπτουν.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ακόμη ότι θα τηρηθεί σε απόλυτους αριθμούς η αναλογία 10:1 μεταξύ των αποχωρήσεων και των προσλήψεων προσωπικού.