Κατάθεση στους άνδρες του ΣΔΟΕ έδωσε, ο επιχειρηματίας – χρηματιστής Οράτιος Μελάς, ο οποίος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Morelia με έδρα τον Παναμά, μια ημέρα μετά την κατάσχεση από το σπίτι του γιού του Κύρου, στα Καλύβια Αττικής, του σκληρού δίσκου του υπολογιστή του, εξαιτίας πληροφοριών σε σχέση με το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Οι κινήσεις του χρηματιστή έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, καθώς μέσω των λογαριασμών του ιδίου και του γιού του Κύρου στην τράπεζα Morgan Stanley της Ελβετίας, σύμφωνα με το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, φέρεται ότι διακινήθηκαν 7.770.000 δολάρια προς την υπεράκτια εταιρεία Torcaso LTD.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο κ. Μελάς παραδέχθηκε στους άνδρες του ΣΔΟΕ τη σχέση του με τον Νικόλαο Ζήγρα, εξάφελφο του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, στον οποίο ανήκε η Torcaso, αλλά χαρακτήρισε ως διευκόλυνση την αποστολή χρημάτων σε αυτήν μέσω της εταιρείας του.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ στην αρχή αρνήθηκε ότι ο λογαριασμός του γιού του, Κύρου, στην Morgan Stanley δέχθηκε εμβάσματα από τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, στη συνέχεια παρέπεμψε στο γιό του για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε όταν πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει την υπόθεση της ροής του «μαύρου» χρήματος έδωσε στοιχεία στο ΣΔΟΕ για την σχέση του Κύρου Μελά με ναυτιλιακούς κύκλους στο Λονδίνο.
Τα στοιχεία, που έχουν κατασχεθεί, παραπέμπουν σε μεταφορές χρημάτων σε υπεράκτιες εταιρείες από επίμαχους λογαριασμούς του σκανδάλου των υποβρυχίων, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Κύπρο και τράπεζες της Αφρικής. Τα επεξεργάζονται, ήδη, οι άνδρες του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την εισαγγελέα Πρωτοδικών, κυρία Πόπη Παπανδρέου.